Foto: Tanjug/AP
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od selekcije SAD 79:59 u polufinalu Olimpijskog turnira pa će se u nastavku boriti za bronzanu medalju. 

Amerikanke su dominirale od početkado kraja i nisu dozvolile košarkašicama Srbije da se na bilo koji način razigraju i uvedu makar u egal. Posle poraza Srbija će igrati za bronzanu medalju sa boljim iz meča Francuske i Japana.

Od starta meča Amerikanke su napale i potpuno opravdale ulogu favorita u ovom meču. Srbija je parilala samo u uvodnim minutima, ali posle 4:3 naše rivalke prave seriju od 6:0 i dolaze do osetnije prednosti.

Do kraja deonice, izabranice Marine Maljković su nastojale da održe rezultatski priključak, ali je posle nove serije Amerikanki od 8:0 prva četvrtina završena sa 25:12.

Do poluvremena prednost rivala se uvećavala. Posle prva dva minuta bez poena, Srbija ponovo smanjuje rezultat. Igrale su naše košarkašice dobro protiv favorizovanih rivalki, doduše, uz loše procente šuta. U tim momentima imale su 6-25 iz igre za dva poena uz 0-8 za tri poena i to je bio glavni razlog što je razlika bila velika do poluvremena, 41:23.

U nastavku, Srbija je uspela da zaigra mnogo bolje i do kraja četvrtine smanji prednost na -14 u 29. minutu, ali, od tog momenta staju i sledećih 5 minuta ne postižu niti jedan poen. Seriju Amerikanki prekida Saša Čađo trojkom za 68:42.

Do kraja meča, Amerikanke su održavale prednost i nisu dozvolile Srbiji da se priblići i na bilo koji način uvede meč u neizvesnu završnicu. Zanimljivo, selekcija SAD je pobedom nad Srbijom vezala i 54. pobedu na Olimpijskim turnirima i tako ostala neporažena od 1992. godine na najjačoj sportskoj planetarnoj smotri.

TOK MEČA: SRBIJA – SAD

IV Četvrtina

40. minut, 79:59 – Kraj.

38. minut, 49:70 – Utisak je da je sve rešeno na ovom meču. Amerikanke održavaju ubedljivu prednost.

34. minut, 42:68: Košarkašice Srbije više od 5 minuta su bile bez koša. Ipak, Saša Čađo pogađa trojku.

III Četvtina

30. minut, 39:58 – Amerika sa 5-0 vraća razliku na kraju trećeg perioda, ali ovo je četvrtina u kojoj smo pružili najjači otpor

29. min: 39:53 Ne predaju se naše devojke, žele da časno izgube, ako treba da se gubi i sada su spustile prednost na -14.

25. minut, 28:51– Amerikanke su dominantne u ovom meču i koriste svaku grešku Srbije da uvećaju prednost.

 

II Četvrtina

20. minut, 23:41 – Taman nše košarkašice odigraju nekoliko dobrih napadai vežu enkoliko poena, Amerikanke “dodaju gas” i naprave seriju kojom uvećaju prednost.

18. minut, 21:30 – Srbija smanjuje rezultat.

13. minut, 25:14 – Posle prva dva minuta bez poena, Srbija ponovo smanjuje rezultat. Igraju naše košarkašice dobro protiv favorizovanih rivalki, doduše, uz loše procente šuta.  Šutiramo 6-25 iz igre za dva poena uz 0-8 za tri poena i to je razlog što je ovako velika razlika.

 

I Četvrtina

10. minut, 12:25 – Naše košarkšice su dva minuta bez poena dok Amerikanke prave seriju od 8:0 i ubedljivo vode.

8. minut, 8:15 – Amerikanke diktiraju ritam, Srbija nastoji da drži kakav-akav rezultatski priključak.

4. min, 4:9 – Amerikanke vezuju šest poena zaredom, naše devojke greše u odbrani, dok se u napadu muče da daju koš

2. min, 4:3 – Dobar početak meča naših devojaka, ušle su bez prevelikog respekta u meč.

SAD je u četvrtfinalu bila bolja od Australije, a u grupnoj fazi je ostvarila trijumfe protiv Nigerije, Japana i Francuske.

Naše košarkašice imaju, i te kako, težak zadatak jer su Amerikanke poslednji poraz na Olimpijskim igrama doživele u polufinalu 1992. godine od Sovjetskog saveza i od tada imaju niz od 53 uzastopne pobede na olimpijskim košarkaškim turnirima.

– Biti u četiri ekipe na Olimpijskim igrama je veliki uspeh, ali mi smo tim koji se uvek bori do kraja. Svesne smo težine meča sa SAD i kvaliteta njihovog tima. Verujem da ćemo se dobro spremiti i ući motivisano i zašto da ne, pokušati da im prekinemo pobednički niz na Igrama. Mi smo tim koji ima mnogo kvaliteta ali istrajnost, borbenost i energija su aduti koji će nam sigurno pomoći i u polufinalu – rekla je centar srpskog tima Tina Krajišnik za sajt KSS.

Srbija je na Igrama u Tokiju u grupnoj fazi slavila protiv Kanade i Koreje, a doživela poraz od Španije, pre nego što je u četvrtfinalu ostvarila trijumf protiv Kine.

– Igranje protiv Sjedinjenih Država je veliki izazov za nas. Svi timovi na Igrama imaju ogroman kvalitet i dobro znamo kakvu ekipu ćemo imati za protivnika u polufinalu. Zahvalne smo na ovom izazovu i ulazimo u duel bez straha, jer nemamo šta da izgubimo. Pred nama je velika prilika i zbog toga ćemo se boriti kao nikad do sada i nećemo odustajati – rekla je je Ivon Anderson.

U drugom polufinalu od 13 sati sastaće se Japan i Francuska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here