Fudbaleri Bajerna iz Minhena osvojili su po šesti put u svojoj istoriji titulu šampiona Evrope pošto su u ovogodišnjem finalu u Lisabonu savladali PSŽ sa 1:0. 

Ostaće upamćena ova sezona Lige šampiona. Koronavirus, promena sistema takmičenja i završnice u Lisabonu, PSŽ koji je imao šansu za prvu titulu prvaka i neverovatan napadački fudbal Bajerna, koji su prikazali, obeležili su ovu sezonu.

Zanimljivo, Bavarci su se do evropske krune “prošetali” sa svih 11 pobeda u 11 utakmica. Dali su 43 gola, a primili osam.

Od samog starta Bajern je napao rivala i imao terensku inicijativu. Ipak, PSŽ se brzo oslobodio pritiska Bajerna. Za razliku od uvodnih minuta, kada se igralo na njihovoj polovini, popularni Sveci sve više napadaju, uglavnom preko Nejmara.

Tako je u nekoliko vezanih napada Embape dva puta izblokiran da bi Nejmar u 18. minutu propustio najbolju šansu na utakmici kada je sam izašao i šutirao sa nekih pet metara, ali je Nojer spasio Bajern! Fantastično je nogama intervenisao golmana Bavaraca i poslao loptu u korner.

 

Samo 3 minuta kasnije, Levandovski pogađa stativu da bi potom, posle centaršuta Milera sa desne strane, šutirao glavom ka golu. Ipak, Navas je odlično reagovao i sprečio vođstvo Bajerna.

Do kraja poluvremena, najveća uzbuđenja su viđena u poslednjih par minuta. Embape je promašio najbolju priliku za PSŽ! Pogrešio je u opasnoj zoni Alaba, Parižani iskreirali pred golom, a Embape izuzetno loše gađao, pogodio pravo u Nojera.

Bukvalno u sledećem napadu pada Koman, sudija je kratko bio u dilemi da dosudi penal ili ne jer je bilo povlačenja za dres. Tako je prvi deo igre završen bez golova.

U nastavku, Bajern je bolje ušao u meč i napao rivala. Izglednijih prilika nije bilo da sredine drugoo poluvremena kada su odbrambeni igrači PSŽ-a zakasnili da postave odbranu , da bi Koman glavom pogodio mrežu za vođstvo Bajerna posle sjajnog centaršuta.

Do kraja meča, nervoza je rasla na obe strane. Posle vođstva, Flik izvodi iz igre strelca gola Komana i Gnabrija, a uvodi sveže Kutinja i Perišića.

Svoje šanse imao je i PSŽ. Tako je u 70 minutu Di Marija poslao majstorski pas ka Markinjosu, paralelu u peterac, a šut Brazilca vrhunskom intervencijom zaustavio Nojer.

Do kraja, francuski tim je napadao, ali bez izgledne šanse za gol, pa su tako Nemci stigli do 6. titule prvaka Evrope.

TOK MEČA: BAJERN MINHEN – PSŽ 1:0

II Poluvreme

88. minut – PSŽ napada, ali bez izgledne šanse za izjednačenje.

81. minut – Sve je manje vremena za PSŽ da izjednači. Bavarci za sada nemaju problema da zaustave nalete rivala. Sve se više rasplamsava igra.

70. minut – Sve veća neizvesnost u finalu. Nižu se napadi oba tima. PSŽ je imao novu priliku za gol, ali je Nojer odlično reagovao i odbranio.

61- minut – Nastavljaju se napadi Bajerna. Ponovo je lopta ubačena na drugu stativu na Komana, ali je ovog puta njegov udarac glavom zaustavio igrač Pari Sen Žermena na gol-liniji.

59. minut – Gol! Koman je strelac. Zakasnili su odbrambeni igrači da postave odbranu, da bi Koman glavom pogodio mrežu za vođstvo Bajerna!

 

54. minut – Gužva je sada na terenu, Gnabri je nervozno startovao na Nejmara, Brazilac je u grču pao, a Paredes zgrabio Gnabrija za dres u želji da ga “prevaspita”. Došlo je do koškanaja igrača dva tima, ipak brzo se sve završilo.

48. minut – Bajern je počeo bolje i ponovo ima terensu inicijativu.

I poluvreme

45. minut – Embape je promašio najbolju priliku za PSŽ! Pogrešio je u opasnoj zoni Alaba, Parižani iskreirali pred golom, a Embape izuzetno loše gađao, pogodio pravo u Nojera.

Bukvalno u sledećem napadu pada Koman, sudija je kratko bio u dilemi da dosudi penal ili ne jer je bilo povlačenja za dres. Igra se nastavlja.

 

37. minut – Nešto mirniji period igre u kojem i jedan i drugi tim uglavnom igraju na sredini terena.

30. minut – Najbolja prilika na meču za Bajern. Miler je sa desne strane centrirao ka petercu gde je Levandovski šutirao glavom ka golu, ali je Navas odlično reagovao i sprečio vođstvo Bajerna.

24. minut – Opet brzo PSŽ – stiže do izgledne šanse. Sve pršti na obe strane terena. Tako je Erera odlično prosledio loptu do Di Marije koji šutira iznad prečke.

21. minut – Samo 3 minuta kasnije, Levandovski pogađa stativu! Za sada odlično finale u Lisabonu.

18. minut – Posle početne inicijative Bavaraca, usledio je brzi odgovor Nejmara i Embapea, tako je u nekoliko vezanih napada Embape dva puta izblokiran da bi Brazilac u 18. minutu propustio najbolju šansu na utakmici.

Nejmar je sam izašao i šutirao sa nekih peterca, ali je Nojer spasio Bajern! Fantastično je nogama intervenisao golmana Bavaraca i poslao loptu u korner.

10. minut – PSŽ se lagano oslobađa pritiska Bajerna. Za razliku od uvodnih minuta, kada se igralo na njihovoj polovini, sada popularni Sveci sve više napadaju, uglavnom preko Nejmara.

4. minut – Od samog starta Bajern je napao rivala. Za sada, Nemci imaju terensku inicijativu.

Meč dva najbolja tima ove sezone odrediće novog šampiona. Nemački tim bori se za šestu titulu, dok tim sa Parka prinčeva ima šansu da prvi put u istoriji podigne pehar namenjen najboljem timu Evrope.

Zanimljivo je da od kada Ligu šampiona igra više klubova iz jedne zemlje, ovo je prvi put posle 22 godine da meč za pehar igraju šampioni svojih zemalja. Poslednji put to se desilo 1998. godine kada je Real, golom Peđe Mijatovića, savladao Juventus u Amsterdamu 1:0.

Tokom sezone, oba tima su bili prva u svojim grupama, a Bajern je igrao i protiv Crvene zvezde, koju je nadigrao u dva meča, posebno je bio efikasan u Beogradu sa 6:0, Barselona je izgubila sa 8:2, a Čelsi ukupno sa 7:2, Lion je ostao na skromnih 3:0 u polufinalu.

Bajern nema remi i poraz, Parižani imaju osam pobeda, remi i poraz. Sa ukupnih 3:2 su posle grupe izbacili Borusiju, pa je Atalanta pala sa 2:1, Lajpcig je nadigran sa 3:0.

Sudija meča je Danijele Orsato iz Italije, asistenti su Lorenco Marđaneli i Alesandro Đalatini. Italijani će kontrolisati i VAR, uz jednog Španca (Masimilijano Irati, Marko Gvida, Alehandro Ernandez).

Četvrti sudija je Rumun Ovidiju Hategan, a meč će prenositi RTS i Arenasport.

SASTAVI:

PSŽ: Navas, Kerer, Tijago Silva, Kimpembe, Bernat, Erera, Paredes, Markinjoš, Di Marija, Nejmar, Embape

BAJERN: Nojer, Kimih, Boateng, Alaba, Dejvis, Koman, Gorecka, Tijago Alkantara, Miler, Gnabri, Levandovski

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here