Košarkaši Crvene zvezde pobedom protiv Valensije, 76:73 u 15. kolu Evrolige prekinuli su niz od 5 uzastopnih poraza, i to, posle izuzetno neizvesne završnice. 

Od samog starta oba tima su se smenjivala u vođstvu. Za razliku od prethodnih mečeva, crveno-beli su bili koncentrisani i igrali odličnu odbranu. Takođe, u napadu su bili raznovrsni, dok je, sa druge strane, Valensija trojkama Prepeliča i Laberija držali ritam.

Tokom prve deonice viđene su i dve odlične akcije Zvezde koje su i najavile osetnije vođstvo do poluvremena. Tako je prvo je Volden dodao do O’Brajanta koji odlično pronalazi “rupu” u odbrani Valensije i dodaje do Marka Jagodića-Kuridže koji zakucava.

 

Ipak, posle prilično ujednačenog početka, Volden krade dve vezane lopte i sa 4 poena ponovo dovodi svoj tim u vođstvo 24:22. Od tog momenta crveno-beli su konstantno uvećavali prednost koja je do poluvremena iznosila solidnih 45:36.

U nastavku, usledio je nešto slabiji period igre. Zvezda je i na ovom meču dozovlila rivalu da se vrati i izjednači pred poslednju deonicu, 57:57.

Do kraja, igralo se koš za koš. Posle 67:67, na 4 minuta pre kraja, Lojd pogađa trojku za prednost Zvezde, a prednost je uz dosta muke sačuvana do kraja za vrednu pobedu.

Džordan Lojd sa 20 poena i šest asistencija najefikasniji u Zvezdi, O’Brajant je upisao 15, uz četiri skoka, a u Valensiji Prepelič i Labejri po 15 poena. Nikola Kalinić je upisao pet poena, četiri skoka i tri asistencije protiv svog nekadašnjeg kluba.

TOK UTAKMICE: CRVENA ZVEZDA – VALENSIJA

IV Četvrtina

39. minut, 76:71 – Odlična igra LOjda koji preuzima odgovornost u završnici. Sa druge strane, Dublejvić pravi faul u napadu, a Davidovac pogađa i donosi Zvezdi 5 poena prednosti na minut do kraja.

37. minut, 72:70 – DŽordan Lojd posle 67:67, pogađa trojku, a potom dodaje i poene sa poludistance.

34. minut, 65:67 – Zvezda ima dosta problema u organizaciji igre u poslednjoj deonici. Nerešeno je.

32.minut, 62:62 – Igra se prilično čvrsto na startu poslednje četvrtine. U Zvezdi se razigrao Rit koji vezuje 5 poena. Period igre u kojem se igra koš za koš.

III Četvrtina

30. minut, 57:57 – Zvezda je serijom grešaka do kraja deonice potpuno dozvolila rivalu da se razigra i stigne prednost.

26. minut, 54:46 – O’Brajant je oldičan u reketu Valensije, novim poenima održava vođstvo svog tima.

25. minut, 50:44 – Valensija vezuje 4 poena i Saša Obradović traži tajm-aut.

23. minut, 50:40 – Zvezda u istom ritmu nastavlja i na startu 3. četvrtine. Poenima Kuzmića dolazi do 10 poena razlike.

II Četvrtina

20. minut, 45:36 – Zvezda je tokom prvog poluvremena igrala odlično i u odbrani i u napadu. Pred kraj poluvremena, Džoni O’Brajant pogađa trojku i odnosi svom timu 9 poena prednosti.

18. minut, 39:33 – Prepelič pogađa i ponovo smanjuje prednost crveno-belih. Sa druge strane Džoni O’Brajant unosi Laberija u reket i uzvraća poenima.

16. minut, 33:28 – Kalinić prekida seriju Zvezde.

14. minut, 33:24 – Džordan Lojd donosi Zvezdi 5 poena razlike, da bi posle dobre odbrane i Kuzmić pogodio. Crveno-beli su napravili seriju 13:2.

11. minut, 24:22 – Volden krade dve vezane lopte i sa 4 poena ponovo dovodi svoj tim u vođstvo. Odlična igra Zvezde na ovom meču.

I Četvrtina: 

10. minut, 20:22 – Uspela je Zvezda da spreči nalet Valensije i posle prve deonice zaostaje 2 poena.

8. minut, 14:18– Valensija ne dozvoljava Zvezdi da se odlepi i trojkama drži vođstvo.

7. minut, 14:12 – Dve sjajne akije Zvezde. Prvo je Volden dodao do O’Brajanta koji odlično pronalazi “rupu” u odbrani Valensije i dodaje do Marka Jagodića-Kuridže koji zakucava. U narednom Napadu O’Brajant krade loptu i postiže novepoene.

6. minut, 10:12 – EKipe se smenjuju u vođstvu na startu meča. Vives spogađa trojku.

5. minut, 9:9 – Valensija je brzo uzvratila serijom poena, ali su Lojd trojkom i Volden uspeli da zaustave njihov nalet.

3. minut, 4:2 – Uskoković je startni plej Zvezde večeras, sjajno je počeo meč, poenima iz prodora. Valensija je uzvratila preko Laberija, njegovim laganim poenima, prethodno su gosti promašili tri šuta za tri poena. Simonović ej poentirao iz karakterističnog prodora – 4:2.

Uoči meča:

Valensija dolazi u Beograd nakon pobede nad Olimpijakosom u Pireju, sa skorom od 9-5, dok Zvezda ima učinak 4-10, uz veoma loš niz od pet uzastopnih poraza, ukupno osam na poslednjih devet utakmica.

Takođe, na ovom meču se očekuje debi novog plejmejkera crveno-belih Kina Koloma, koji bi prve minute u dresu Zvezde trebalo da zabeleži protiv svog bivšeg kluba.

– Znatno su se pojačali ove sezone i istakli svoje ciljeve. Doveli su Vilijamsa, Kalinića, Hermansona, Prepelića, odigrali su fenomenalno u Pireju i stižu u odličnom raspoloženju. Odlični su šuteri, odlično trče kontru, ključ je kako ih timski odbraniti, jer individualno svi imaju veliki kvalitet. Ubacuju mnogo poena, ali imaju i mana, verujem da imamo šansu uz strpljenje koje moramo da pokažemo“, rekao je Obradović.

Zvezdin prvotimac Ognjen Dobrić smatra da neće biti lako, ali da ekipa mora da pronađu način da parira rivalu.

“Još jedan težak meč u nizu koji nas očekuje, protiv ekipe koja igra odlično, čak je neke od najvećih pobeda ove sezone beležila na gostujućim parketima. Ekipa koja se godinama gradi oko Dubljevića i nekoliko vrlo iskusnih španskih igrača, sada je izuzetno pojačana tokom leta dolaskom Kalinića, Vilijamsa, Hermansona. Neće nam biti lako, ali mi moramo da pronađemo način i igru koja nas je krasila u prethodnom periodu i dođemo do pobede”, rekao je Dobrić.

Evroliga, 15. kolo

Anadolu Efes – Armani 69:72
Žalgiris – Fenerbahče 99:62
Panatinaikos – Alba 92:69

Petak

Crvena zvezda – Valensija 19.00
Bajern – Baskonija 19:30
Olimpijakos – Real Madrid 20:00
Asvel – Himki 20:45
Barselona – Makabi 21:00

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here