pixabay.com
Foto: Ilustracija

Južnokorejski predsednik Jun Sok Jol naredio je danas vojsci da „brzo i snažno“ uzvrati u slučaju bilo kakve severnokorejske provokacije, u trenutku kada postoje zabrinutosti da bi Pjongjang mogao da izvrši novu nuklearnu probu posle pet godina.

Jun, koji je preuzeo dužnost u maju, prvi put je predsedavao sastankom s najvišim vojnim zvaničnicima, i tom prilikom pozvao na jačanje sposobnosti odvraćanja nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje, saopšteno je iz kabineta predsednika, prenosi Rojters.

Sastanak najvišeg vojnog rukovodstva u Seulu je održan dan nakon što su stelt lovci F-35A američkog vazduhoplovstva stigli u Južnu Koreju u svoju prvu javno najavljenu posetu od 2017. godine.

„Predsednik Jun je saopštio da bi jake odbrambene snage trebalo da budu spremne da zaštite zemlju i nacionalne interese jer bezbednosne neizvesnosti oko Južne Koreje i severoistočne Azije rastu više nego ikad“, saopšteno je iz kabineta.

Prošle nedelje, Jun se sastao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom na marginama samita NATO-a u Madridu, gde su dogovorili se zajednički rade na unapređenju načina za jačanje „šireg odvraćanja“ Severne Koreje, prenosi Rojters.

Pjongjang je ove godine sprovodio raketne testove do sada nezabeleženim tempom, i veruje se da se priprema za svoju sedmu nuklearnu probu, navodi britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here