pixabay.com

Kako ističe medicinska platforma Healthline, normalno je na početku menstrualnog ciklusa ugojiti se od 1,5 do 2,5 kilograma, a ovaj višak uglavnom nestaje nakon nekoliko dana krvarenja. U pitanju je fizički simptom predmenstrualnog sindroma, do kog dolazi usled naglih promena nivoa hormona.

Povećanje telesne težine i osećaj nadutosti bolova u stomaku su uobičajeni simptomi tokom menstruacije, a tako se osećate iz više razloga.

Najčešći uzroci povećanja težine tokom menstruacije su:

hormonske promene – pad estrogena i progesterona, koji kontrolišu i način na koji telo reguliše tečnost, pa se u tkivima nakuplja više vode, što povećava težinu, ali ne i masnoću.

zadržavanje vode – dakle usled ovog nakupljanja dolazi do zadržavanja viška tečnosti u organizmu, a to je normalna pojava koju iskusi oko 92 odsto žena tokom menstruacije.

nadimanje – zbog hormonskih promena dolazi do povećanja gasova u gastrointestinalnom traktu, a to udruženo sa zadržavanjem vode u stomaku pojačava nadimanje.

žudnja za hranom – naravno, tu je i najočigledniji uzrok: zbog hormonskih promena i, posebno, pada serotonina, kao i pada magnezijuma (koji izaziva pojačanu potrebu za šećerom) jača apetit i unosimo veće količine hrane nego inače i mahom biramo nezdravo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here