EPA
Novak Đoković i Marijan Vajda

Jedan od najtrofrejnijih trenera u istoriji tenisa šeta Vimbldonom ove godine, ali sada je na novoj misiji. Posle petnaest godina sa Novakom Đokovićem, Marjan Vajda upustio se u novu pustolovinu i pomaže zemljaku Aleksu Molčanu da ostvari svoj potencijal.

Vajda je odlično raspoložen i vrlo optimističan po pitanju budućnosti 24-godišnjeg Molčana.

U eksluzivnom intervjuu za Sport klub, Vajda je govorio o napretku koji je napravio s novim učenikom i njihovim budućim ciljevima, ali i o odnosu sa Novakom, meču koji je Đoković izgubio od Nadala na Rolan Garosu, kao i o vimbldonskim šansama čoveka sa kojim je osvojio 20 grend slem titula.

Jeste li zadovoljni napretkom koji ste vi i Aleks ostvarili prethodnih meseci?

– Sve protiče kako treba. Osećaj je dobar jer on neverovatno uči i želi da uči, nekad se osećam kao da napreduje na svakom meču i na svakom treningu. Srećan sam. Pokušavam da mu objasnim mnogo stvari i da budem pozitivan, mislim da se poboljšanja već vide.

Aleks nam je u Parizu rekao da često koristite Đokovića i vaše iskustvo s Novakom pri objašnjavanju nekih stvari. Kako to izgleda?

– To su moji metodi. Neke od stvari koje sam radio s Novakom pokušavam da primenim i kod Aleksa, ali naravno da nije isto, jer različite stvari odgovaraju različitim teniserima. Aleks je levoruk, tako da moram da ga sagledam i iz te perspektive. Moram još bolje da ga razumem, ali zasad ide stvarno dobro.

Kakav vam je osećaj što ste u ulozi trenera na Vimbldonu, a niste trener Novaku?

– Jasno je da je čudno. Pre svega, bilo je veoma čudno u Parizu (Molčan je igrao protiv Đokovića u drugom kolu Rolan Garosa) što sam bio u suparničkoj loži. Bio je užasan osećaj, moram da budem iskren. Osećao sam se vrlo loše, i Novak se osećao vrlo loše. Ostali smo u odnosu, komuniciramo i razmenjujemo poruke. Naš odnos je i dalje veoma dobar.

Jeste li razgovarali posle tog meča na Rolan Garosu?

– Poslao sam mu poruku čestitke, pošto je odigrao veoma dobar meč. Rekao sam mu da Aleks napreduje, on se saglasio i rekao mi: “Trebalo je više da mi napada drugi servis”. Rekao sam mu: “O, bože, ti si lud, neverovatan si”. On meni govori taktiku protiv sebe, ha-ha-ha.

Bilo je lepo od Novaka što mi je dao nekoliko saveta kako da poboljšamo Aleksovu igru, pomogao mi je da bolje razumem Aleksa. Teško je igrati protiv Novaka i biti na istom turniru kao i on – uvek navijam za njega i želim da osvoji Vimbldon.

Kako vam se sada čini Novakova igra?

– Mislio sam da će proći dobro u Parizu, igra je bila tu, ali taj meč s Rafom je bio težak. Rafa je igrao na svom najvišem nivou, a Novak nije imao odgovor. Možda je bio malo iznenađen na početku, kada je izgubio neke duge i važne gemove. Mislim da je Rafa pronašao rupu na Novakovom forhendu, napravio mu je na toj strani mnogo vinera. Možda je Novak mislio da će Nadal više ići na njegov bekhend, ali Rafa je rizikovao često forhend paralelom, i isplatilo mu se.

Mislite li da je Novak najveći favorit za titulu na Vimbldonu?

– Gledao sam mali deo njegovog prvog meča, jer smo mi imali trening u slično vreme. Generalno je sve u redu, ovo je najbolja podloga za njega. Mislim da mu je žreb dobar. Možda izdanje u prvoj rundi nije bilo blistavo, ali on napreduje sa svakim novim mečom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here