Tanjug
Ana Brnabić

Prijavljivanje za vakcinaciju počinje u ponedeljak, 11. januara, preko e-Uprave, a od četvrtka će prijava biti moguća i putem telefona, rekla je Ana Brnabić. Premijerka Srbije najavila je da će tokom sedmice na Beogradskom sajmu biti otvoren prvi puntk za masovnu imunizaciju, za koju su se, kako je navela, stekli svi preduslovi.

– Građani će moći da iskažu želju da se vakcinišu. Moći će da izaberu opciju vakcinacije bilo kojom vakcinom ili da odaberu određenu vakcinu.

Ne postoji bojazan da će postojati građani koji će želeti da se vakcinišu, a da neće biti vakcina za njih. Vakcina će biti dovoljno za sve – poručila je Brnabićeva posle posete zdravstvenim radnicima Univerzitetske dečje klinike Tiršova, koji su primili vakcinu protiv kovida.

Prema njenim rečima, u ponedeljak će stići 18.525 doza Fajzerove vakcine. Istovremeno, Kina je odobrila izvoz Sinofarmove vakcine za Srbiju, a očekuje se još 500.000 doza ruske vakcine sputnjik 5.

– U ovom trenutku mi imamo dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona doza vakcina – rekla je premijerka. Ona je navela da bi do kraja januara u Srbiji trebalo da bude dva miliona doza cepiva, a u februaru od 1,3 do 1,5 miliona doza.

– Verujem da ćemo do kraja maja -juna moći da završimo vakcinaciju i da ćemo biti među prvim zemljama u Evropi koje su taj zadatak obavile – poručila je Brnabićeva.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je do sada vakcinisano 9.300 građana. Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, tvrdi da je odziv zdravstvenih radnika veliki i da oni ostalim građanima na taj način pokazuju da je vakcina jedini spas da se završi borba protiv korona virusa.

– Proširićemo broj vakcinalnih punktova širom Srbije. Uključujemo i sve Domove zdravlja, tako da ćemo u narednih sedam do deset dana ćemo završiti vakcinaciju zdravstvenih radnika i zaposlenih, ali i onih koji borave u gerontološkim centrima – rekao je Đerlek.

Krizni štab na potezu

Odluku o novim ili zadržavanju postojećih protivepidemijskih mera doneće krizni štab na zasedanju, planiranom za ponedeljak pre podne. Na sednici će se raspravljati o ulasku u zemlju, o radu škola i merama za privredu. Iako broj novozaraženih pada, a evidentira se i blagi pad broja hospitalizovanih, epidemiolozi upozoravaju da je situacija ozbiljna i da bi svako opuštanje moglo da bude okidač za novi udar korona virusa.