SPC
Poštuju se mere: Sednica je održana onlajn

Upravni odbor eparhije austrijsko-švajcarske apelovao je na vernike da slede uputstva medicinske struke i građanskih vlasti država u kojima žive, te podvlači da proces vakcinacije ne može biti shvaćen kao versko pitanje.

Zbog svetske zdravstvene krize izazvane korona virusom, koja je obuhvatila celo čovečanstvo, članovi Eparhijskog upravnog odbora, pod predsedavanjem vladike Andreja, izrazili su duboku zabrinutost za zdravlje sveštenstva i vernika eparhije.

“S obzirom na to da proces vakcinacije protiv virusa COVID-19 u našim zajednicama još izaziva nedoumice i učestale diskusije, apelujemo na sveštenstvo i sve vernike da na proces vakcinacije gledaju isključivo kao na medicinsko pitanje, prateći pritom sve relevantne novosti u vezi sa proizvodnjom vakcina i procesom vakcinacije. Eparhijski upravni odbor stoga apeluje na verni narod još jednom da i po ovom pitanju sledi uputstva medicinske struke i građanskih vlasti država u kojima živimo i iznova podvlači da proces vakcinacije ne može biti shvaćen kao versko pitanje”, navodi se u saopštenju.

Redovna sednica je održana onlajn, kao video-konferencija zbog strogih mera od strane nadležnih organa Austrije, posle pogoršane epidemiološke situacije. Sednica je trajala pet sati, a usvojene su odluke episkopa i drugih upravnih tela eparhije, saslušani izveštaji namesništva Austrije, Švajcarske, Italije i Malte.