pixabay.com

Vakcina za koronavirus koja je u Velikoj Britaniji ove nedelje krenula u fazu testiranja na ljudima, mogla bi se pojaviti na tržištu u oktobru, rekao je Adar Panavala, generalni direktor “Serum instituta Indije” (SII), indijske kompanije koja planira da proizvodi vakcinu.

Vakcinu su proizveli naučnici sa Oksforda, a SII planira da krene u proizvodnju već za dve do tri nedelje.

Dolazak vakcine na tržište zavisi od toga koliko će biti uspešno testiranje na ljudima, prenosi portal Indeks.hr.

– Naš tim radi blisko sa doktorom Hilom sa Oksforda i očekujemo početak proizvodnje u sledeće dve do tri nedelje. Prvih šest meseci ćemo proizvoditi pet miliona doza mesečno, pa se nadamo da ćemo nakon toga proizvodnju podići na 10 miliona u istom periodu – kaže Ponavala.

On dodaje da se izlazak vakcine na tržište očekuje u oktobru, ali, kako napominje, samo ako su testiranja uspešna uz potrebne provere efikasnosti i bezbednosti.

– Treba reći da pokrećemo proces proizvodnje na naš rizik, kako bismo imali dovoljno doza za sve, ako se klinička testiranja pokažu uspešnim – napomenuo je Ponavala.

Ističe i da njegova kompanija neće patentirati vakcinu, ako klinička testiranja budu uspešna.

– Nećemo ga patentirati jer želimo da se proizvodi i prodaje u celom svetu, ne samo u Indiji. Nadam se da će isto slediti i ostale kompanije koje otkriju vakcinu kako bismo što je pre moguće imali na milijarde doza širom sveta – rekao je Ponavala.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here