Vakcina protiv malarije za tri godine?

0

Gejts je u razgovoru za tu medijsku kuću predočio da su naučnici, koji rade za njegovu humanitarnu fondaciju "Bil i Melinda Gejts", u poslednjoj fazi testiranja vakcine protiv malarije.

 

"Imamo vakcinu koja je u poslednjoj fazi testiranja. Delimično efektivna vakcina bi mogla da bude dostupna već za tri godine, ali razvoj do njene pune efikasnosti trajaće od pet do deset godina", najavio je Gejts.

 

Malarija je bolest od koje u svetu godišnje umre više od milion ljudi, većinom dece.

 

Fondacija bračnog para Gejts, kojoj je osnivač Microsofta potpuno posvećen od svog odlaska iz sveta preduzetništva, troši na razvoj vakcina protiv malarije milijarde dolara godišnje, podsećaju agencije.

Gejts je za "Bi-Bi-Si", takođe, rekao da uprkos optimističkim vestima ima i jednu bojazan da će razvijene zemlje potrošiti sredstva namenjena za pomoć siromašnom svetu, za projekte odbrane od klimatskih promena.

 

"Dugoročno gledano, za održivi razvoj i rešavanje pitanja zaštite životne sredine pomaže to što ćemo imati populaciju koja neće tako brzo rasti", smatra najbogatiji čovek na svetu.

 

Prema njegovom mišljenju potrebno je i nadalje izdvajati sredstva za borbu protiv side (AIDS), razvoj leka ili vakcine, što ne samo da će spasiti živote, već će, zahvaljujući boljem zdravlju stanovništva, takođe usporiti populacioni rast u pojedinim zemljama.

 

Gejts smatra da su klimatske promene važna međunarodna tema i da bi za to trebalo pronaći novac. Upozorio je, međutim, da se ta sredstva ne smeju uzimati iz budžeta namenjenog zdravstvenoj pomoći najsiromašnijim zemljama"
 

10 MILIJARDI ZA VAKCINE

 

Bil Gejts i njegova supruga Melinda saopštili su danas u Davosu da će tokom sledeće decenije pokloniti 10 milijardi dolara za istraživanje novih vakcina i te lekove isporučiti najsiromašnijim zemljama.

 

Gejts je tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu izjavio da sledećih 10 godina moraju postati "dekada vakcina" i da će "inovacija omogućiti da se spase više dece nego ikada", javlja AP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here