Vakcinacija protiv korona virusa neće biti obaveza za sportiste, olimpijce, na letnjim Igrama u Tokiju naredne godine, jer bi to “bilo previše da se traži”, izjavio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah tokom posete japanskoj prestonici.

On je ovu izjavu dao u utorak, samo dan pošto je na prvom pojavljivanju pred medijima rekao da bi svi učesnici Olimpijskih igara trebalo da budu vakcinisani protiv korona virusa kako bi se zaštitio japanski narod.

– Međunarodni olimpijski komitet će uložiti ogroman napor da što više judi, učesnika olimpijskih igara i posetilaca koji budu došli u Tokio dođu ovde već vakcinisani, ako, naravno, dotad vakcina bude u upotrebi – izjavio je u ponedeljak Bah.

– To radimo kako bi zaštitili japanski narod i iz poštovanja prema japanskom narodu. Ako sve učesnike igara budemo vakcinisali, to će nam garantovati da ljudi koji budu dolazili na sportska borilišta, na tribine, u miru mogu uživati u takmičenjima – dodao je Bah.

Dan kasnije, korigovao je svoje reči, pojasnio ono što sve sportiste najviše zanima – razrešio dilemu da li će vakcinacija biti obavezna?

– Vakcina neće biti obavezna, to bi bilo previše da zahtevamo – decidan je Bah, dodavši da će MOK ohrabrivati sportiste da se vakcinišu pre odlaska u Tokio, ali bez ikakvog pritiska i nametanja obaveze.

Olimpijske igre, koje je trbealo da se održe minulog leta, pomerene su za 23. jul 2021. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here