EPA
Preuzimanje vrednog tovara u Sidneju

Posle odobrenja oksfordske Astrazeneka vakcine od strane australijskog regulatornog tela TGA, kao i dopremanja prvih 142.000 doza Fajzerovog cepiva, savezni premijer Skot Morison je objavio da imunizacija protiv kovida-19 počinje u ponedeljak, 22. februara.

U isto vreme je i Svetska zdravstvena organizacija na spisak odobrenih za hitnu upotrebu uvrstila vakcinu Astrazeneke i Univerziteta Oksford, i na taj omogućila razvijenom svetu pristup relativno jeftinoj vakcini.

SZO je utvrdila da oksfordsko cepivo zadovoljava “obavezne” kriterijume bezbednosti, te da njene koristi nadmašuju rizike.

Još u januaru su nemački stručnjaci upozorili na neefikasnost Astrazenekine vakcine, kada su u pitanju stariji od 65 godina. Ovi stručnjaci nisu dovodili u pitanje njenu sigurnost. Farmaceutska kompanija je odbacila tvrdnje i istakla da je vakcina efikasna i za starije.
Premijer Skot Morison je rekao da će prve količine Astrazenekine vakcine biti uvezene, a da će se nakon toga uslediti vakcinacija ovim cepivom proizvedenim u Australiji.

Savezni ministar zdravlja Greg Hant je naglasio da očekuje da će do aprila biti vakcinisano četiri miliona ljudi, a da će do oktobra, svi koji žele, primiti bar prvu dozu.

Građani neće biti u prilici da biraju cepivo. Različite vakcine će se distribuirati na različita mesta, tako da će se stanovništvo vakcinisati ili Fajzerovom ili Astrazenekinom vakcinom u zavisnosti koja bude dostupna.

– Naša strategija vakcinacije je “ogromna vežba” – rekao je Morison i dodao da pored toga što je vakcina odgovor na moguće ozbiljne posledice bolesti ili smrtni ishod, da se sve češće vide i pozitivni znakovi njenog uticaja na prenosivost virusa.

Nažalost, premijer svoju tvrdnju da vakcinacija može da onemogući prenos korone, nije obrazložio javnosti. Međutim, prema dostupnim informacijama, vakcinacija ne zaustavlja oboljevanje niti prenošenje virusa.

Verovatno je to i razlog što je premijer Viktorije Danijel Endrjuz najavio mogućnost zamene hotelskog karantina – kabinskim smeštajem. Na taj način, karantin bi se izmestio iz centra Melburna, a samim tim bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa u zajednici.

Tako se prazna polja u blizini aerodroma Avalon i Melburn smatraju lokacijama gde bi namenski mogli da se grade karantinski smeštaji, a zasnovano na izuzetno uspešnom iskustvu objekta Hauard Springs u Severnoj teritoriji.

Pojedinosti o načinu finansiranja objekta za karantin tek treba da se utvrde.

Ugledajte se na NSW

Premijer Skot Morison je izjavio da će sa premijerom Endrjuzom razgovarati o planovima za izgradnju karantinskih naselja u blizini aerodroma. Takođe, o istoj temi će razgovarati s premijerkom Kvinslenda Anastasijom Palaščuk, koja je predložila da se za karantin koriste rudarski kampovi u unutrašnjosti te države.
Morison je ujedno naglasio i da sve ostale države i teritorije, kao i Novi Zeland, imaju uspešan hotelski karantin u gradovima, te da NSW ima daleko veći kapacitet hotelskog karantina od Viktorije, a da se do sada izuzetno uspešno nosio sa problemom transmisije virusa iz hotelskog karantina u zajednicu.

Samo za starije od 18 godina

Astrazenekina vakcina je odobrena za starije od 18 godina, a šef TGA Džon Skerit rekao je da nisu uočeni negativni efekti ni u slučaju trudnica koje su primile vakcinu. Istina, ona se trudnicama ne preporučuje i tek u narednim mesecima se očekuju potpuniji rezultati o trudnoći i cepivu protiv korone.
Prema rečima Skerita, Astrazenekina vakcina je pokazala “100 odsto efikasnosti protiv teškog oboljevanja od kovida i smrti izazvane ovom bolešću“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here