pixabay.com

Državljani Republike Srbije koji žive i rade u inostranstvu moći će da se vakcinišu u posebnom terminu 15. maja koji im je obezbedio tim programa za povezivanje sa srpskom dijasporom Tačka povratka, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Vlade Srbije. Revakcinacija  je zakazana za 5. jun.

Direktor programa Tačke povratka Ivan Brkljač kaže da im je u proteklom periodu stiglo mnogo pitanja iz dijaspore u vezi sa vakcinacijom protiv COVID-19 u Srbiji.

– Glavni problem na koji su nam ukazali naši građani u dijaspori koji žele da se vakcinišu je to što nisu mogli da dobiju tačan termin za vakcinaciju više dana unapred da bi imali dovoljno vremena da organizuju putovanje u Srbiju – objašnjava Brkljač.

Poziv se odnosi isključivo na državljane Republike Srbije, a potrebno je da zainteresovani popune formular eUprave za prijavu koji je dostupan  na sajtu “Tačke povratka”, na adresi:https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore/.

Prijava za vakcinaciju državljana Republike Srbije u dijaspori, otvorena je od utorka 27. aprila do petka 30. aprila u 23,59 sati. Oni koji se na ovaj način prijave, 1. maja će dobiti potvrdu o terminu vakcinacije, kao i tačnom vremenu kada 15. maja treba da budu na Beogradskom sajmu.

Prijavljeni državljani Srbije u rasejanju će moći da biraju između vakcina Pfizer-BioNTech, Sinopharm i Sputnik V, a drugu dozu će primiti, takođe na Beogradskom Sajmu 5. juna 2021. godine.

Građani Srbije u dijaspori koji su želeli da se vakcinišu u Srbiji  javljali su se i redakciji “Vesti” sa primedbom da im je putem SMS poruke i e mailom, dan i po do dva dana ranije javljano vreme i mesto vakcinacije, što je nekima na udaljenim odredištima, bilo kratko vreme da se organizuju i stignu u zakazano vreme. Ovom akcijom Tačke povratka je svima u dijaspori ma gde živeliu, pa čak i onima sa drugih kontinenata, obezbeđeno dovoljno vremena da doputuju na vakcinaciju.

Stalna pomoć

Tačka povratka je program povezivanja i saradnje srpskih zajednica iz celog sveta kroz razmenu znanja i iskustava, koji se realizuje uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlade Srbije.

TP je prošle godine na početku pandemije pozvala lekare i drugo medicinsko osoblje poreklom iz Srbije da dođu i pomognu u borbi sa korona virusom, a odazvalo njih oko 350. U saradnji TP sa Ministarstvom spoljnih poslova, vraćeni su kući mnogi državljani Srbije koji su se prošlog proleća, prilikom zatvaranja granica zbog pandemije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here