Tanjug
Novo partnerstvo: Aleksandar Vučić i kralj Bahreina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozitivno je ocenio razgovore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreinu nakon povratka iz ovih zemalja. Uz sporazume koji će omogućiti plasman robe srpskih izvoznika u ove zemlje, ali i druge države Persijskog zaliva, svakako je prvi opipljiv rezultat fabrika vakcina kompanije Sinofarm, koja će se graditi zajedno sa UAE i Kinezima i doneti geopolitičku prednost našoj zemlji u regionu i šire. Ili, kako je Vučić istakao, ova fabrika vredeće više nego 10 lovačkih aviona.

Tim pre što će se u Srbiji od maja proizvoditi i ruska vakcina sputnjik u beogradskom Institutu Torlak, a za fabriku kineske tek treba da se odredi lokacija kako bi bila završena do roka koji je određen za 15. oktobar ove godine.

Dr Duško Tomić, redovni profesor Fakulteta za inženjerski menadžment i profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u UAE, ocenio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj prijateljskoj zemlji novi korak u produbljivanju izuzetno dobrih odnosa sa šeikom Emirata Muhamedom Bin Rašidom Al Maktumom i establišmentom.

Tomić za “Vesti” naročito ističe da je višestruko za Srbiju značajno dalje proširivanje saradnje u domenu borbe protiv terorizma, u oblasti odbrane, ali i razmeni iskustava u borbi protiv pandemije korona virusa u kojoj i UAE i Srbija ostvaraju izuzetno dobre rezultate. On je napomenuo da je predsednik Srbije imao priliku da vidi na delu šta rade UAE kao jedna od zemalja s najviše uspeha na suzbijanju virusa i u vakcinaciji.

Razmena iskustava

UAE su, kaže naš sagovornik, u vrhu po vakcinaciji zato što su stanovnici izuzetno disciplinovani. Osim toga, postoji aplikacija kojom se prate sve aktivnosti vezane za smrtonosni virus, kao i kontakti zaraženih. U osvrtu na najavljenu fabriku za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm koju će Srbija sa UAE i Kinom da izgradi na svojoj teritoriji, Tomić je ukazao da će to biti za potrebe imunizacije regiona i šire.

– Ova fabrika je grinfild investicija i velika stvar za Srbiju. Inače, neće biti konkurentna Institutu Torlak koji je u UAE i zemljama tog područja izuzetno cenjen, a gde će se proizvoditi ruska vakcina sputnjik – pojasnio je naš sagovornik.

Ekonomija, pa sve ostalo

On je u osvrtu na politički deo odnosa ukazao da je taj region Azije pod američkom dominacijom, ali i da su to države koje ne žele nikakva sukobljavanja.

– Srbija sa zemljama tog područja treba da nastavi u pravcu ekonomske saradnje i da ubuduće, kao i do sada, pokaže da je stabilan partner, a politička pitanja treba da budu sekundarna na agendi – zaključio je dr Tomić.

Povodom posete Bahreinu, naš sagovornik ukazuje na memorandum o razumevanju na osnovu kog će brzo u Srbiju stići investicije.

– Na fakultetu gde predajem osim velikog broja studenata iz UAE ima dosta njih iz Bahreina. Na osnovu razgovora s njima znam koliko raste ugled Srbije u toj zemlji – kazao je Tomić.

Prilika za poljoprivredu

– Tokom posete razmenjena su mišljenja sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, a to područje prilika je za Srbiju kao agrarnu zemlju posebno poznatu po jabukama i šljivama – kaže Tomić i ističe da je ovo prilika za Srbiju da izvozi poljoprivredne proizvode u čitav taj region.

Stigli na Mars

Tomić ističe da su UAE postigli izuzetan tehnološki napredak.

– Ne samo da su lansirali svemirski brod koji je dospeo na Mars, već mnoštvo njihovih satelita kruži oko planete kao prevencija budućih veliki nesreća od cunamija do zemljotresa – kaže Tomić i dodaje da oni prate stabilnost azijske zemljine ploče koja im je u blizini, a pomeranjem izaziva potrese.

Na redu Saudijska Arabija

Uspeh Srbije u imunizaciji stanovništva i uskoro u proizvodnji vakcina za sopstvene potrebe i okruženje ispratio je upečatljiv muk zvaničnika u zemljama našeg regiona, koji su nadopunili komentari čitalaca hrvatskih medija: “Pa ovi će nas preteći u svemu!”

Ono što bi trebalo da bude dobra vest i za zemlje našeg regiona tako je prihvaćeno s nepoverenjem koje bez obzira na dobrosusedsku spoljnu politiku Srbije ne bi trebalo da čudi budući da su još na početku pandemije svetski intelektualni i politički vrh zauzeo stav da je geopolitika nesumnjivo duboko isprepletana s trkom za vakcinu. Jer, osim zdravlja, ulog je i što brži ekonomski oporavak koji donosi prednost u globalnoj i regionalnim geopolitičkim utakmicama. Tako je Lorens Gostin, profesor Univerziteta Džordžtaun i savetnik Svetske zdravstvene organizacije, blago ocenio da je to nadmetanje za nacionalni prestiž i uticaj. Međutim, teoretičar Novog svetskog poretka iz devedesetih godina prošlog veka Frensis Fukujama, smatra da geopolitičke posledice pandemije mogu biti veće i od pada SSSR-a i gvozdene zavese u smislu preraspodele globalne moći koja će se preliti i na svetske regione.

Srbija se u tome do sada izuzetno dobro snašla zahvaljujući svojoj otvorenoj spoljnoj politici i saradnji sa svima. Međutim, osim vakcina, dobar rezultat posete predsednika Vučića UAE i Bahreinu su nova prijateljstva i partnerstva. I to ne samo ekonomska, već i politička.

– Ovo je za ljude u Srbiji veoma važno. Razgovaraćemo, koordinisati naše akcije i podržavati jedni druge u međunarodnoj areni – poručio je Vučić.

Odnekud se mora početi, a Srbija je za to u arapskom svetu izabrala UAE i Bahrein. A Vučić je ukazao i na sledeći korak koji već podseća na uspešnu spoljnu SFRJ prema zemljama tadašnjeg trećeg sveta koji je u međuvremenu daleko napredovao.

– Važan i veliki posao smo obavili u ove dve divne zemlje. Verujem da možemo ozbiljno da napredujemo u svojim odnosima i prema Saudijskoj Arabiji. Time bismo, za tri zemlje koje su veoma povezane, mogli da kažemo da ih smatramo iskrenim prijateljima Srbije – rekao je Vučić.

Gradnja za mesec dana

Predsednik Vučić je najavio prvi radni sastanak o izgradnji fabrike za kineske vakcine protiv korona virusa. Nagovestio je da će gradnja možda početi za manje od mesec dana.

On je rekao da će se razgovarati o mestu izgradnje, te da su u opticaju pet placeva.

– Pogledaćemo logistiku i spremiti se da za manje od mesec dana počnemo da gradimo fabiku – rekao je Vučić koji je uveren da će time Srbija biti još snažnija i omogućiti komšijama da imaju dobre vakcine.

Uzvratićemo gostoprimstvo

Bahrein se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića oprostio gozbom u njegovu čast.

– Na stolu su se našli arapski specijaliteti, jagnjetina spremana osam sati, kamilje meso, humus, tabule. Dovoljno da poslednje veče pod šatorom u bahreinskoj pustinji učini uspomenom za ceo život. Hvala, Nasere bin Hamadu, na tome što si nam omogućio da upoznamo najlepše običaje vaše zemlje – poručio je Vučić.

Pored potpisivanja važnih ekonomskih ugovora i domaćinskog prijema, predsednik je istakao da su mu se posebno svideli simboli Bahreina – arapski konji, sokolovi i suleki psi.

Vučić je rekao da će za mesec dana uzvratiti na sjajnom gostoprimstvu kralju Bahreina, i da će ponuditi naše gostoljublje, kao i dobre ideje za biznis i unapređenje odnosa.