Tanjug
Overili sporazum: Haris Teoharis i Tatjana Matić

Građani Srbije moći će da putuju u Grčku uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojim cepivom protiv korona virusa, ali i uz negativan PCR ili brzi antigenski test. Ovo je potvrdio grčki ministar turizma, koji je u ponedeljak u Beogradu sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjanom Matić potpisao izjavu o saradnji tokom i posle pandemije COVID-19.

Prema njegovim rečima, Grčka će priznati potvrde o vakcinisanju svim vakcinama, uključujući i kinesku i rusku, iako one nisu odobrene na nivou Evropske unije.

– Veliki deo Srba se vakcinisao cepivima koja nisu priznata u Evropskoj uniji. Bez obzira na to, ne postoji povećan rizik od bilo koje vakcine. Sve vakcine su prihvaćene u Grčkoj – precizirao je Teoharis.

Grčki ministar otkrio je da za decu do deset godina neće biti potrebni testovi, koji će biti neophodni za sve ostale izuzev vakcinisanih. Iako turistička sezona u Grčkoj počinje 14. maja, postoji mogućnost da srpski turisti dobiju dozvolu za ulazak u zemlju sredinom aprila.

Ministarka Matić istakla je da je pregovore sa Grčkom o načinu ulaska u tu zemlju značajno olakšala činjenica da je naša zemlja lider u vakcinaciji.

– To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku – rekla je Matićeva.

Ona je napomenula da će građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere imati prednost u realizaciji aranžmana.

Prema podacima JUTA, zaključeno je 140.000 ugovora, što znači da je reč o oko 220.000 građana, koji bi trebalo da ostvare svoja prava. Oni će apsolutno imati prednost i mogu da očekuju do kraja godine da će moći da ostvare svoje vaučere u Grčkoj čim se otvori letnja sezona – rekla je Matićeva.

Na pitanje kako će biti realizovani oni vaučeri u agencijama koje nisu dobile licencu, ona je odgovorila da u Srbiji ima oko 100 agencija koje imaju licence, a da su one koje nisu mogle da obezbede garanciju ili osiguranje za putne aranžmane prešle na režim turističkih agencija koje rade kao posrednici.

– To ih ni u jednom trenutku ne sprečava da realizuju putovanja koja su prošle godine bila dogovorena – tvrdi ministarka.