Vakcinom protiv kokaina

0

Naučnici su objasnili da visok nivo anti – kokainskih antitela može da ’’ukine’’ drogu pre nego što ona dođe do mozga.
 

Dr Tomas Kosten, jedan od naučnika uključenih na eksperimentu, izjavio je za CNN da je po prvi put testirana ovakva vrsta vakcine na čoveku. On je dodao da sličan pristup može biti primenjen i u borbi sa drugim drogama, ali ne i za alkohol.
 

‘’Antitela su veliki proteini i kada se kokain prikači na njih, on ne može da uđe u srce ili mozak. Ono što je iznenađujuće da smo imali pacijente koji posle terapije nisu imali motiv da uzimaju drogu’’, kazao je Kosten.
 

Kosten je rekao da su dobrovoljci u eksperimentu imali pet vakcinacija u periodu od pola godine, a urin im je proveravan na kokain tri puta nedeljno.
 

Studija, koja je objavljena u listu Američke medicinske asocijacije (American Medical Association), pokazala je da je kod 38 posto dobrovoljaca postignuta dovoljna količina pomenutih antitela. Polovina tih pacijenata smanjila je uzimanje kokaina za 50 posto.
 

Kosten je, ipak, dodao da je kod tri četvrtine ispitanika prisutan dovoljan nivo anti – kokainskih tela da blokiraju jednu ili dve doze kokaina, što bi moglo da spreči eventualno vraćanje zavisnosti.
 

On je izjavio da je za potpuno izlečenje pacijenata potrebno dve godine, s tim što bi morali biti vakcinisani na svaka tri meseca tokom tog perioda. Razlog tome je da se održi nivo antitela u organizmu.
 

Profesor medicine u oblasti zavisnosti na Univerzitu u Pizi Ikro Maremani, rekao je za medije da veruje da će vakcina biti korisna, ali samo za pacijente koji imaju jaku volju da ostave drogu. Maremani je dodao da postoji rizik da kod nekih pacijenata vakcina pojača želju za kokainom.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here