Vakcinu primilo samo 5.000 građana

Za sada slab odziv građana za vakcinisanje
 

Prema podacima zavoda za javno zdravlje sa teritorije Srbije vakcinacija se obavlja na 1.127 punktova.

 

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je, prema prvim procenama, između 4.000 i 5.000 ljudi primilo vakcinu protiv novog gripa.

"Sedam zavoda za javno zdravlje u Srbiji objavilo je do petka u devet sati prve izveštaje prema kojima je vakcinisano 1.000 ljudi, a s obzirom da ima 23 zavoda u 25 okruga očekivano je da se do sada vakcinisalo između 4 000 i 5 000 ljudi", kazao je ministar novinarima u Vladi Srbije.

Iz Instituta podsećaju da je do sada distribuisano 139.880 doza vakcine protiv pandemijskog gripa i napominju da se vanredna imunizacija preporučuje hroničnim bolesnicima, trudnicama u drugom i trećem trimestru trudnoće, zdravstvenim radnicima, zaposlenim u javnim službama i ustanovama socijalne zaštite, kao i zdravoj deci starijoj od šest meseci i odraslima.

U Srbiji je, zaključno sa 17. decembrom, potvrđeno 506 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a registrovano je 38 smrtnih ishoda od ove vrste gripa.

Na bolničkom lečenju nalazi se 658 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 19 na respiratoru.

 

Najveći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu registrovan u 50. nedelji ove godine, a najveća učestalost oboljevanja registruje se u grupi uzrasta od pet do 14 godina.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime