Valjda neću morati da potežem pištolj

0

Kad je na ovogodišnje badnje veče u Užicu pukla vest da je Ivica Dačić za načelnika lokalne Policijske uprave i, praktično, za prvu damu srpske policije imenovao Dragicu Jevtović (47), u gradu na Đetinji mnogi su otvoreno rekli: "Neka je i žena, samo da jednom neko iz Užica bude šef policije.

 

Dosta nam je ovih sa planina". A kad je, potom, užička čaršija saznala još ponešto o svojoj sugrađanki, odnosno prvoj ženi koja je u Srbiji imenovana na čelno mesto u jednoj policijskoj upravi, jasno se čuo i drugi komentar: "Biće pun zatvor".

 

– Pa, uvek sam volela da oslušnem šta govori čaršija. U svakom slučaju, prijaju mi mnogi komentari sugrađana, kao i epitet prva dama srpske policije. Sve to me i obavezuje da dokažem kako i žene mogu da obavljaju muške poslove – kaže za "Vesti" Dragica Jevtović.

 

Je li Vam Dačić naredio da budete načelnica PU Užice, ili Vam je ponudio, a Vi se dvoumili?
– U MUP-u Srbije znaju se pravila rada. Naravno, razgovarala sam sa ministrom o svemu i zaključili smo da mogu da odgovorim svim zahtevima koje vrh policije stavi pred mene.

 

Karijera

Nakon završene Više škole unutrašnjih poslova, Dragica Jevtović je započela karijeru u užičkoj policiji. Nedugo potom diplomirala je na Fakultetu bezbednosti u Skoplju, završila specijalističke studije i stekla diplomu specijaliste kriminalistike i bezbednosti.

 

Na mesto šefa užičke policije došla je sa mesta načelnika odeljenja za logistiku u PU. Udata je, ima dva sina, od kojih jedan studira prava i sprema se da krene majčinim stopama, dok je drugi gimnazijalac i za sada ne pomišlja da zakorači u policijske vode.

Svesna sam težine posla s obzirom na to da ova uprava pokriva šest opština Zlatiborskog okruga, od kojih se neke graniče sa BiH, da ovuda prolaze tranzitni putevi prema Crnoj Gori i BiH, da se ovde nalaze veliki turistički centri koji privlače razne ljude… Verujem da mogu da ispunim sve obaveze ovog radnog mesta.

 

Koji su Vaši prioriteti?
– Kontinuitet u radu Policijske uprave Užicu koja se može pohvaliti da nema nerasvetljenih slučajeva najtežih krivičnih dela krvnih delikata.

 

Da li Vas je već neko pozvao telefonom ili na drugi način zamolio da mu nešto, rečeno po srpski, završite pa će se odužiti kako valja?
– Nije bilo takvih poziva, a mislim da ih neće ni biti. Ja radim već 25 godina u ovoj upravi i svi koji me znaju – sigurno neće pokušati da ništa, kako kažete, "završe preko mene". A onima, van ove Uprave, koji me ne znaju, poručujem da ću sve što radim, raditi u okviru zakona.

 

Je li u prethodnom periodu bilo opstrukcije muških kolega?
– Ponovo kažem – nije. Dugo znam ljude sa kojima sarađujem, imam njihovu podršku, kao i čelnih ljudi policije, sa ministrom Dačićem na čelu. Svi smo mi jedan tim!

 

Da li ste tokom dosadašnjeg rada potegli pištolj?
– Tokom studija na Višoj školi unutrašnjih poslova imala sam praktičnu obuku i gađanje pištoljem. Srećom, u službi, i van službe nisam potezala ni pištolj, ni bilo koje drugo oružje. Nadam se da to neću učiniti ni za vreme obavljanja ovog posla!

 

Domaćica i načelnica

 

Šta da se radi, javnost više zanima kakva je Dragica Jevtović domaćica nego načelnica?
– Ako je u pitanju tolika znatiželja, evo, pohvaliću se da se moja deca i suprug nikad nisu požalili na moju kuhinju.

A da li ste koji put, raspituje se čaršija, potegli oklagiju na supruga?
– To nikako! U mojoj kući sve se rešava dogovorom, a ne oklagijom! Ipak, ovo je Balkan, i muž u kući ima poslednju reč. Moja poslednja je ovde u kabinetu!


Da li ćete uniformisanim službenicima Vaše uprave zabraniti da u vreme radnog vremena sede u kafićima, parkiraju službena vozila na trotoarima pored kladionica i voze službenim autima žene i devojke?

– Sve što nije primereno za policijske službenike, i u uniformi i u civilnom odelu,
neću tolerisati, pogotovo ne takve stvari.

Mogu li naši građani koji borave u inostranstvu u narednom periodu da računaju na bržu i kvalitetniju uslugu službenika PU Užice?
– Apsolutno! I to će biti jedan od mojih prioriteta u radu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here