Hadži Marko Vujičić
Emotivno o ocu: Miljko Živojinović

U Mladenovcu na otvorenim bazenima Selters banje, održan je treći Valter fest, festival koji čuva sećanje na velikana jugoslovenskog glumišta, Velimira Batu Živojinovića.

Ove godine, usled pandemije izazvane koronavirusom, festival je trajao samo jedan dan. Manifestaciju je otvorila zvezda popularne serije “Tate” Milorad Miki Damjanović, a u ime porodice Živojinović, obratio se Batin sin Miljko, koji je istakao da je sticajem životnih okolnosti poslednje dve godine otvaranje Valter festa pratio iz nekih velikih daljina, sa čežnjom i pažnjom.

Dolazak zvanica

– Ispostavilo se da je ovaj treći po redu festival, za mene postao treća sreća. Ne postoje reči kojima bih mogao da opišem koliko sam zahvalan što večeras stojim ovde pred vama i
što imam priliku da vam se obratim. Deluje neverovatno kada kažemo da je od svih filmskih festivala na svetu, baš ovaj naš u Mladenovcu, jedinstven i originalan. Naime, ne postoji sličan primer u istoriji kinematografije da jedan filmski festival nosi ime po ulozi nekog glumca, u znak poštovanja i očuvanja uspomene na tog glumca. Mladenovac je tako uspeo da pronađe najlepši mogući način da napravi omaž našem Bati – rekao je emotivno
Miljko Živojinović.

Ponosna na dedu: Dina Živojinović

On je dodao da porodica Živojinović, kao i celokupna srpska kulturna javnost, duguje zahvalnost Branku Miloradoviću, čoveku koji je imao kreativnost i viziju, a zatim i energiju i hrabrost, da osnuje i organizuje ovu jedinstvenu umetničku manifestaciju.

– Siguran sam da će vremenom ovaj festival da raste, zajedno sa novim generacijama zaljubljenika u film, i da će Valter fest svojom koncepcijom i kvalitetom da dosegne i međunarodne okvire, jer to ovaj grad i ova publika zaslužuju. Nekada davno, igrajući se po ovdašnjim poljanama i livadama, jedan dečak podno Kosmaja sanjao je da postane glumac. Život mu je ispunio snove, daleko više i daleko dalje nego što je sanjao, čak do daleke Kine.

Nagrada za životno delo ove godine pripala je Vlasti Velisavljeviću, ali je legendarni glumac zbog poslovnih obaveza bio sprečen da dođe i primi nagradu. Oko 200 posetilaca, uživalo
je i u kultnom filmu “Ljubav i moda”, Ljubomira Radičevića. Festivalu su prisustvovali i Batina unuka Dina, kao i Vladimir Perić, sinovac narodnog heroja Vladimira Perića Valtera.

Vladimir Perić

Lenin moćni glas

U okviru trećeg Valter festa koncert je održala naša umetnica, džez pevačica, kompozitor i tekstopisac Lena Kovačević, koja je izvela svoje najveće hitove i oduševila publiku svojim moćnim glasom. “Kafe, kafe”, “Dubine”… samo su neke od numera koje je otpevala.
– Čast mi je da otvorim ovogodišnji filmski festival Valter – napisala je lepa umetnica na društvenim mrežama uoči nastupa.

Oduševila publiku: Lena Kovačević