EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Predsednici Nemačke i Austrije, Frank-Valter Štajnmajer i Aleksander van der Belen, istakli su danas značaj evropske saradnje u doba krize.

Van der Belen, kojem je poseta Berlinu prvi odlazak u inostranstvo od početka pandemije pre više od godinu dana, složio se sa Štajnmajerom da je nakon početnih problema EU pokazala da može savladati izazov pandemije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, austrijski predsednik podvukao je da nijedna država sama ne može pobediti virus.

– Pandemija je pokazala da Evropi, iako se često o njoj govori loše, nema ravnopravnog po pitanju jedinstva i solidarnosti – podvukao je Štajnmajer.

– Kada oluja otkrije krov, svi su jedinstveni u EU – naglasio je Van der Belen.

Štajnmajer je kazao da Evropa nije garant za jedinstvo, ali je garant da će, i pored različitih stavova, na kraju biti pronađen kompromis.

Van der Belen je ukazao da je na početku pandemije bilo tenzija i između Austrije i Nemačke, ali da su problemi u komunikaciji uklonjeni i zajednički rešeni.

– To mi je pokazalo da su Nemačka i Austrija stvarno dobri susedi. Zato nije ni slučajnost što sam za prvu posetu od pandemije izabrao Berlin – istakao je on.

Tokom poslepodneva Van der Belen će se sastati i sa kandidatima za budućeg kancelara – Arminom Lašetom iz CDU/CSU i Analenom Baerbok iz stranke Zelenih.

Sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel on će imati video razgovor, jer, kako je naglašeno, zbog pandemije ne prima goste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here