EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen istakao je večeras, povodom 75-te godišnjice oslobađanja nekadašnjeg koncentracionog logora Mauthauzen, da je taj logor „otvorena rana u istoriji Austrije“.

Van der Belen je, u video poruci, podsećajući da je više od 100.000 ljudi izgubilo svoje živote u tom logoru, kazao da „Austrijanci ponizno priznaju, da se ta dešavanja ne mogu poništiti, i da, iako one generacije koje su posle rođene nemaju krivicu, Austrija mora preuzeti odgovornost“.

– Mauthauzen nije pao s neba. Holokaust je bio krajni zločin – podvukao je on.

Ukazao je da su mnogi Austrijanci bili zločinci i da Austrija priznaje svoju suodgovornost u zločinima nacista.

Prema njegovim rečima, Mauthauzen je upozorenje i poruka „nikada više“.

– To danas znači da ne sme biti tolerancije prema rasizmu i antisemitizmu. Ljudsko dostojanstvo nije deljivo – poručio je Van der Belen.

Ovogodišnje obeležavanje godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Mauthauzen biće održano 10. maja, ali ovaj put zbog pandemije koronavirusa, virtualno, preko sajta Mauthauzen komiteta Austrije.

U Mauthauzenu je 28. aprila 1945. sprovedeno poslednje ubijanje smrtonosnim gasom, a 29. aprila su logoraši morali da razmontiraju gasne komore i svi svedoci su potom ubijeni.

Samo par dana kasnije, 3. maja je osoblje SS-a napustilo logor, a 5. maja su prva vozila 11. tenkovske divizije američke vojske ušle u logor i oslobodile logoraše.

Od 1946. godine se uvek u prvoj nedelji posle 5. maja održava veliko obeležavanje godišnjice oslobođanja, na kojem učestvuju udruženja žrtava iz 40 zemalja.

Ove godine po prvi put to obeležavanje će se obaviti preko interneta i austrijskog javnog servisa.

Komemorijalni centar je otvoren, ali je poseta moguća samo uz pridržavanje mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here