EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Aleksander van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen jedan je od “najvrednijih” šefova austrijske države, ako se uzme u obzir jedan podatak – a to je broj članova vlade koji su pred njim položili zakletvu.

Nijedan predsednik Austrije, tokom svog mandata, nije primio zakletvu toliko članova vlade, koliko je to on učinio.

Od 2017. godine austrijsku vladu vodilo je ukupno pet različitih kancelara, uključujući novog Aleksandera Šalenberga.

Sebastijan Kurc, koji je pre neki dan podneo ostavku na mesto kancelara, zbog optužbi i istrage u vezi korupcije i mita, sa prekidima, kada su ga zamenili Hartvig Leger i Brigite Birlajn, bio je u dva navrata šef vlade.

Van der Belen je 18. decembra 2017. primio zakletvu Kurcove prve vlade Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke (FPO).

Zbog korupcionaške afere “Ibica” ta vlada je pala u maju 2019. godine, pa je Kurc morao da zameni ministre iz redova FPO, koja je bila meta optužbi.

Nakon izglasavanja nepoverenja kancelaru Kurcu u parlamentu Hartvig Leger je, privremeno, preuzeo mesto kancelara, te je položio zakletvu 28. maja 2019.

Samo par dana kasnije, i ta vlada je “pala”, pa je uspostavljena 3. juna 2019. ekspertska vlada sa Brigite Birlajn na njenom čelu.

Nakon izbora, krajem 2019. Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca, koja je pobedila, dobija mandat za formiranje nove vlade.

Ovaj put Kurc, početkom januara 2020. ulazi u koaliciju sa Zelenima, a Van der Belen ponovo mora da primi zakletvu novih članova vlade.

Pošto je državna sekretarka za kulturu Ulrike Lunaček brzo dala ostavku, njena naslednica Andrea Majer morala je položiti zakletvu 20. maja 2020.godine.

Zatim je usledila ostavka ministarke rada Kristine Ašbaher zbog optužbi o plagiranju diplomskog rada, pa je na njeno mesto stupio Martin Koher.

Početkom ove godine je ministar zdravlja Rudolf Anšober odlučio da se povuče, pa je na njegovo mesto došao lekar Volfgang Mikštajn.

A poslednji u nizu, koji su kod Van der Belena položili zakletvu su aktuelni kancelar Aleksander Šalenberg, koji je prethodno bio ministar spoljnih poslova, i novi šef diplomatije Mihael Linhart.

Pošto Van der Belenu aktuelni mandat ističe iduće godine moguće je, u trenutnoj krhkoj političkoj situaciji u Austriji, da će morati da primi zakletvu možda još nekog kancelara ili vlade.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime