EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen javio se za reč povodom aktuelne situacije na političkoj sceni, nastaloj nakon saznanja da je protiv kancelara Sebastijana Kurca pokrenuta istraga zbog sumnje da je dao lažne iskaze pred istražnim odborom u vezi afere „Ibica”, i apelovao na političare da poštuju institucije.

– Kada je atmosfera napeta i emocije su u igri onda je najčešće ispravno zastati i udahnuti vazduh – kazao je on na početku govora.

Istakao je da u Austriji postoje zakoni, koji, ako se ozbiljno shvataju, garantuju miran i suživot uz međusobno poštovanje, i koji, ako se ne shvataju ozbiljno, moraju biti odbranjeni i primenjeni.

Van der Belen je podvukao važnost parlamentarnih istražnih odbora.

– Rad institucija naše pravne države mora biti neometan i miran. Moramo shvatiti ozbiljno te institucije. One su, takoreći, imuni sistem naše države, i ne smemo dozvoliti da budu oslabljene – poručio je on.

On je kazao da pokušaji da se ismevaju parlamentarni odbori nisu na mestu, i da u tim telima mora postojati ophođenje puno poštovanja.

– Za one koji se ispituju važi da ne treba poslušati zahtev ustavnog suda tek kada nema drugog izlaza. Svako pokušava da rad istražnih odbora veštački otežava, i to nam ne treba. To pokazuje da se te institucije ne shvataju ozboljno. Gospodo političari apelujem na vas da shvatite ozbiljno i poštujete institucije – rekao je Van der Belen.

Naglasio je da je osoba koja nije osuđena nevina, a to mora da važi i za političare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here