EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen poručio je danas građanima da će i aktuelnu krizu izazvanu koronavirusom, kao što je to bio slučaj u prošlosti, savladati zajedništvom.

U obraćanju građanima povodom državnog praznika, Van der Belen je rekao da ne smeju dozvoliti da ih kriza obeshrabri.

“Austrija će to savladati. Zajedno”, naglasio je predsednik Austrije u svom obraćanju emitovanom preko javnog servisa ORF.

Založio se i za više opuštenosti u ophođenju sa krizom, ali istovremeno je pozvao, s tim u vezi, na “blagovremenu, razumljivu komunikaciju”.

“Ova pandemija nas sve jako nervira. Ona je opterećenje za sve nas”, istakao je predsednik Austrije, dodajući da ona direktno utiče na osnovne potrebe za bezbednošću, bliskosti i zajedništvom.

I njemu, dodaje, nedostaje, na državni praznik, uobičajeni susret sa javnošću. Pozvao je građane da ne traže krivca među sobom, već da se protiv pandemije bore uz pomoć nauke, razuma i saosećanja.

“Ovaj virus nije ni crven niti plav, a ni tirkizan ili zelen, odnosno pink (boje političkih partija)”, rekao je Van der Belen.

“Bes i strah su loši saveznici”

Protiv njega je moguća borba samo delovanjem na osnovu činjenica i uz blagovremenu, razumljivu komunikaciju, uveren je on. Van der Belen je pozvao stanovništvo da poštuju korona pravila i svoje nestrpljenje pretvore u nešto pozitivno.

“Bes i strah su loši savetnici. Oni zamagljuju naše razmišljanje i naše delovanje usmeravaju u pogrešan smer”, podvukao je Van der Belen.

Van der Belen je izrazio uverenje da će Evropa, nakon početnih teškoća, ponovo pronaći jedinstvo. Dodao je da je investicioni paket EU u vrednosti od 750 milijardi evra osnova za ponovni procvat kontinenta.

Na kraju je izrazio uverenje da će do državnog praznika iduće godine kriza biti prevaziđena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here