EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izvinio se danas, u govoru na svečanosti povodom 100-te godišnjice referenduma u Koruškoj, za „nepravdu“ načinjenoj Slovencima.

– Izvinjavam vam se danas kao predsednik, dragi pripadnici slovenačke nacionalne zajednice, za nepravdu i za propuste u primeni Ustavom garantovanih prava – poručio je on.

Van der Belen je citirao Član 8 Ustava Austrije koji obavezuje zemlju na zaštitu svojih nacionalnih manjina.

– Da li smo se uvek toga pridržavali ? Da li smo našu jezičku i kulturnu šarolikost živeli i uvek odlučno podsticali i osigurali njihovo postojanje? Nažalost moram priznati, ne, to nije uvek bio slucaj – naglasio je on na svečanosti kojoj je u Klagenfurtu prisustvovao i predsednik Slovenije Borut Pahor.

Pahoru se Van der Belen posebno zahvalio na hrabrosti da učestvuje na ovoj svečanosti.

Takođe se Van der Belen osvrnio i na Član 7 Ustava koji govori o tome da, između ostalog, slovenačka manjina u Koruškoj ima ista prava kao i austrijski državljani, a tako i prava na sopstvene organizacije, okupljanja, štampu na sopstvenom jeziku.

U tom članu iz 1955. godine je naloženo postavljanje dvojezičnih tabli, što decenijama, zbog političkih sukoba na relaciji Beča, Klagenfurta i Slovenije, nije učinjeno, već je tek 2011. postignut dogovor.

– Koruška je posebna pokrajina. Ona povezuje Austriju i Sloveniju na poseban način – naglasio je on istakavši dvojezičnost.

Predsednik Slovenije je govorio o zajedničkoj evropskoj budućnosti dve susedne zemlje.

– Evropa nam omogućava da budemo ono što jesmo. Mi ne možemo promeniti prošlost, ali možemo to učiniti sa budućnošću. Sreća je na strani hrabrih – poručio je Pahor.

Predsednik Saveta koruških Slovenaca Valentin Incko izrazio je zadovoljstvo govorom predsednika Van der Belena.

– Izvinjenje nisam očekivao. Raduje me i što je istorijsko izvinjenje prihvaćeno gromoglasnim aplauzom. Na tim novim osnovama možemo dalje graditi – naglasio je on.

Predsednik pokrajine Koruška Peter Kajzer rekao je u svom obraćanju da je Koruška svesno izabrala za ovu svečanost moto EU „šarolikost ujedinjuje“.

– Burna istorija građana Koruške je, uključujući i brojnih bolnih iskustava, simbolična za razvoj cele Evrope – naglasio je on.

Inače uoči današnje svečanosti predsednici Austrije i Slovenije izdali su zajedničko saopštenje, kojim pokazuju jedinstvo povodom obeležavanja 100. godišnjice referenduma u južnoj Koruškoj za pripajanje Austriji.

Prvo zajedničko učešće na obeležavanju godišnjice ovog događaja je iznedreno voljom za saradnjom u evropskom duhu, podvukla su dva predsednika u zajedničkoj objavi.

Zajedničko učešće na svečanosti okarakterisali su kao dokaz tesnih dobrosusedskih odnosa.

Dolazak Pahora u Klagenfurt je „škakljiv događaj“, jer referendum od pre 100 godina predstavlja i dalje istorijsku traumu u Sloveniji.

Danas je u Klagenfurtu obeležena 100. godišnjica referenduma na kojem su se 10. oktobra 1920. stanovnici južnog dela Koruške, koji je tada bio pod upravom tadašnje Jugoslavije, sa 59 odsto glasova izjasnili za priključenje Austriji.

Pema procenama, tada je oko 70 odsto stanovništva te regije bilo slovenačkog porekla.

Ishod referenduma su potom nemačko-nacionalne snage uzele kao povod da sprovedu brutalnu politiku asimilacije.

Na proslavama su predstavnici koruških Slovenaca bili uvek nepoželjni, a tek od 75-te godišnjice, to jest od 1995, na svečanosti je prvi put održan i govor na slovenačkom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here