Van Rompej neće u Kranj bez Tadića

0

 Doći će i Van Rompej, ako dođe Tadić: Jelko Kacin
 

"Srbija je suverena zemlja koja sama odlučuje o dinamici približavanja Evropskoj uniji i sama mora da odluči šta je u njenom interesu" vezano za planirani skup na Brdu kod Kranja, rekao je Kacin novinarima posle odvojenih razgovora u Skupštini Srbije sa predstavnicima više poslaničkih grupa.

On je dodao da smatra da je Rompejova poruka dobra, ali da ne može da odgovori na pitanje da li je i kako Srbija tu poruku shvatila.

"Nijedna država koja bi došla (na skup) ne bi došla ni sa zastavom ni imenom, tamo se okupljaju najuticajniji i najodgovorniji političari koji razmišljaju o budućnosti regiona. To nije skup država, nije stvar državnih simbola i ne radi se o međunarodnom priznanju nepriznate države (Kosova) od strane Srbije – radi se o oklupljanju i slanju pozitivne slike svima u regionu i iz regiona u EU", rekao je Kacin.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić je nedavno ponovio da će Srbija učestvovati na regionalnom forumu na Brdu kod Kranja samo ako predstavnici Albanaca sa Kosova i Metohije na tom skupu budu učestvovali u skladu sa principima UN, odnosno rezolucijom 1.244 Saveta bezbednosti UN.

Kacin kaže da je suština ovog susreta "dobrosudsedska saradnja i poboljšanje klime u regionu zapadnog Balkana". Izvestilac Evropskog parlamenta je kazao da se nada da će Evropska unija ove godine staviti na dnevni red izveštaj o napretku Srbije.

On je kazao da to prošle godine nije bilo moguće jer Srbija nije ostvarila punu saradnju i nije okončala saradnju sa Hagom "pa samim tim nije ni uspunila uslove da počnemo raspravu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji u pridržzivanju u Evropskom parlamentu i državama članicama".

 

"Na neki način vreme ističe, (glavni tužilac Haškog tribunala Serž) Bramerc će morati skoro da pripremi svoj novi izveštaj, treba ga dati u proceduru i na osnovu njegove procene i izveštaja koji će dati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, EU će postupiti dalje," dodao je Kacin.

On je rekao da sa saradnicima i drugim institucijama EU radi na izveštaju i podvukao da bi u slučaju da Srbija danas ili sutra okonča saradnju sa Hagom bilo brzo reagovano i stvorili bi se uslovi da se odmrzne proces i krene ratifikacija, a u Evropskom paralmentu bi se odradilo sve što je potrebno i Srbiji bi se odalo priznanje za sve što je postigla ali bi joj i bilo rečeno i šta je čeka ubuduće.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here