Promo
Vanesa Mej

Svetski čuvena violinistkinja Vanesa Mej nastupa 10. oktobra u Sava centru, u okviru 51. BEMUS-a, uz pratnju kamernog ansambla.

Vanesa Mej je još kao tinejdžerka stekla slavu originalnim spojem klasične i popularne muzike. Nakon desetina albuma prodatih u višemilionskim tiražima i trijumfalnih nastupa širom sveta, slave je kao pionira krosovera umetničke i popularne muzike.

Rođena je u Singapuru, od oca sa Tajlanda i majke Kineskinje. Talenat za muziku razvijala je od malih nogu na Muzičkom konzervatorijumu u Pekingu i na Kraljevskom koledžu za muziku u London.

Sa samo deset godina imala je senzacionalni debi na festivalu u Šlezvig-Holštajnu, 1988. godine, a iste godine je debitovala u Velikoj Britaniji sa Filharmonija orkestrom.Sa samo trinaest godina postala je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, najmlađa solistkinja koja je izvela i snimila violinske koncerte Betovena i Čajkovskog,

Njen prvi pop-album The Violin Player, objavljen 1995. godine, do danas je prodat u preko 8 miliona primerak i napravio je od šesnaestogodišnje violinistkinje superzvezdu.

Učestvovala je u brojnim filmskim projektima uključujući Diznijev crtani film Mulan i film Aleksandar Olivera Stouna (u kome je korišćena kompozicija koju je za Vanesu-Me komponovao Vangelis) Dobitnica mnogih laskavih priznanja u izborima najlepših slavnih ličnosti, Vanesa-Mej  je šetala i modnom pistom na Fešn Viku u Parizu na reviji Žan-Pola Gotjea.

Aktivna je i kao kompozitor. Njen album  China Girl: The Classical Album 2 uključuje dve autorske kompozicije Violin Fantasy na temu iz Pučinijeve opere Turandot i Reunification Overture koja je označila ponovno ujedinjenje Kine i Hong Konga.

Radio Classic FM  je 2017. objavio listu najprodavanijih albuma klasične muzike za 25 godina svog postojanja, a Vanesa Mej se na ovoj listi pojavila čak 3 puta.

Do danas, prodala je više od 10 miliona albuma i osvojila je više od 40 međunarodnih nagrada  za pop i za klasičnu muziku, a njene nastupe i snimke mogla je da prati publika u više od 100 zemalja. Na turnejama je posetila više od 50 zemalja i obišla planetu nekoliko puta! Nastupala je, između ostalog, u  spektakularnim prostorima kao što su dvorac Kremljin u Moskvi, Hajd park u Londonu, Akropolj u Atini ili zaleđeno jezero Sankt Moric u Švajcarskoj.

Skijaška karijera

Pored muzičke karijere, Vanesa je i skijaški entuzijasta. Strast prema skijanju je gajila takođe od najmlađeg uzrasta. Ipak, zbog svog mešovitog porekla (majka Kineskinja, otac Tajlanđanin, britansko državljanstvo), nije uspela da se kvalifikuje za Zimske olimpijske igre 2002.
Njena želja je bila da predstavlja Tajland, ali je tajlandski olimpijski komitet zahtevao da se odrekne britanskog državljanstva što je Mej odbila.
Učestvovala je u velikom slalom događaju koji je organizovao Alpski Ski Klub Triglav, i na taj način se kvalifikovala za učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, 2014. godine.
Predstavljala je Tajland pod imenom Vanesa Vanakorn. U prvoj trci je osvojila 74 mesto među 90 učesnika, dok je u drugoj bila samo dvadesetak sekundi iza prvoplasiranog.

Privatni život

Vanesa je ozbiljnoj vezi sa francuskim stručnjakom za vina Lionelom Katelenom. Nije zainteresovana za brak, jer smatra da “nije potreban prsten da bi se reklo – volim te”.
Vanesa Mej smatra se jednim od najznačajnijih umetnika koji su obeležili svet interpretacije kraljice instrumenata – violine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here