pixabay.com

Nakon maratonskog zasedanja Parlamenta Viktorije, premijer Danijel Endrjuz uspeo je da u gornjem domu “provuče” svoj zahtev za produženje vanrednog stanja na još šest meseci. Predlog je prošao sa samo jednim glasom više.

Tas na vagi prešao je na stranu premijera zahvaljujući predstavnici Stranke zelenih, Samanti Retnam, koja se tek vratila s porodiljskog odsustva i sa sve bebom od dva meseca glasala da se vanredno stanje u Viktoriji produži do marta 2021. Tako je ovaj predlog, koji je sa prvobitnih 12 meseci smanjen na šest meseci, prošao sa 20 glasova za i 19 protiv, u sitne sate 2. septembra.

Produžetak vanrednog stanja omogućiće da zdravstvene vlasti izdaju pravno obavezujuće zdravstvene smernice i nakon 13. septembra, kada bi trenutno vanredno stanje trebalo da se završi. To praktično znači da će glavni zdravstveni službenik Bret Saton sada moći i da produži važeća i nametne nova ograničenja uvedena zbog epidemiološke situacije, kao što su policijski čas i obavezno nošenje maski u javnosti.

Predstavnici Vlade Viktorije su do sada govorili da produženje vanrednog stanja ne znači i da će postojeća ograničenja ostati na snazi tokom narednih šest meseci. Naime, vlasti će svakog meseca morati da opravdaju nastavak produžetka restriktivnih mera.

Put izlaska Viktorije iz karantina premijer Endrjuz će predstaviti u nedelju, s tim da se već sada zna da će postojati dva plana – jedan koji će važiti za Melburn i drugi za ostatak Viktorije.

Biznisi na čekanju

Viktorijanske firme koje očajnički očekuju plan za izlazak države iz karantina, nesigurne su u pogledu preživljavanja nakon produženog vanrednog stanja. Naime, postoji neizvesnost oko toga kako će vlada omogućiti firmama čiji se rad ne smatra preko potrebnim da izađu iz blokade, dok se u mnogim pogođenim industrijskim granama nadaju da će u nedelju dobiti i neku odštetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here