Vanzemaljci mogu da nam dođu glave

0

U američkoj državi Novi Meksiko od vanzemaljaca su napravili biznis
 

Čovečanstvo već 100 godina emituje radio talase u svemir. To znači da su do sada ti talasi udaljeni više od stotinu svetlosnih godina od Zemlje.

 

Članovi SETI, programa koji se bavi istraživanjem svemira i potragom za inteligentnim oblicima života, navode da bi najbliža naseljena planeta trebalo da se nalazi na udaljenosti od "svega" 12 svetlosnih godina.

 

Uprkos činjenici da većina naučnika smatra da će prvi vanzemaljski oblik života koji upoznamo biti poput dobronamernih filmskih junaka iz Spilbergovih filmova, jedan deo upozorava da se radi o izrazito opasnom poduhvatu.

 

Saradnik u SETI i NASA Džon Bilingem čak poziva na globalni moratorijum na takve programe zbog rizika za budućnost čovečanstva. Svaki put kad su se susreli tehnološki napredni i manje napredni narodi došlo je do katastrofe.

 

"Setimo se šta se dogodilo sa narodima Srednje i Južne Amerike ili sa Aboridžinima", navodi on.

 

Nikada ne možemo znati kako bi nas gledali superinteligenti vanzemaljci – kao koristan izvor proteina ili kao na one kojih je najbolje rešiti se, navode skeptici.

 

Jedan broj naučnika upozorava da bi se čovečanstvo, osluškivanjem radio-signala iz svemira, moglo zaraziti nekim oblikom kompjuterskog virusa koji može potpuno da izbriše našu tehnologiju.

 

Međutim, postoje i naučnici koji smatraju da će čovečanstvo svakako stradati iz svemira, ali ne od vanzemaljaca već od asteroida, koji nam prete svakodnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here