commons.wikimedia/Bengt Nyman
Švedski kralj Karl XVI Gustaf

Švedski kralj ocenio je danas da je švedska strategija borbe protiv koronavirusa žestoko omanula s obzirom da su bolnice prepune pacijenata, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je poverenje javnosti u vlast palo na rekordno nizak nivo.

– Narod Švedske užasno je patio u ovim teškim okolnostima – ocenio je kralj Karl XVI Gustaf u božićnom intervjuu SVT-u.

– Mislim da smo omanuli. Imamo ogroman broj preminulih i to je užasno – dodao je on.

Retka kritika monarha usledila je nakon što su dva najveća švedska regiona Stokholm i Skane saopštili da će morati da odlože sve operacije koje nisu hitne jer zdravstveni sistem ne može da izdrži nalet zaraženih koronavirusom.

– Naša hitna pomoć i kovid centri će izdržati ali nauštrb druge nege – rekao je regionalni direktor zdravstvenog sektora Skanea, Alf Jonson i dodao da je više od 25 odsto testova na koronu pozitivno.

Direktor stokholmskog zdravstvenog sektora rekao je da će sve operacije i nega koji nisu hitni biti odloženi do kraja januara.

– Moja dužnost je da uradim sve što mogu kako bih olakšao i pomogao svom osoblju. Oni će morati da rade nedeljama, mesecima – rekao je Bjorn Erikson.

Stokholm

Ipsosovo istraživanje pokazalo je da je podrška javnosti glavnom epidemiologu i tvorcu “opuštene” strategije Andresu Tegnelu opala 13 procenata na 59 odsto, dok je poverenje u vlasti, generalno palo na rekordnih 34 procenta. Tegnel je rekao da je još uvek prerano da se proceni da li je strategija “opuštenog pristupa” koronavirusu propala.

– Gotovo sve zemlje se muče – rekao je on i dodao da je bio iznenađen jačinom drugog talasa.

U Švedskoj koja nije uvodila stroge mere i zatvaranje zemlje umrlo je 7.802 ljudi.

U odnosu na milion stanovnika, u Švedskoj je umrlo deset puta više ljudi u odnosu na Norvešku i Finsku i gotovo pet puta više nego u Danskoj. S druge strane, stopa umrlih niža je nego u nekim evropskim zemljama poput Francuske, Italije, Španije i Velike Britanije.

1 COMMENT

  1. За своје године, краљ има оштру перцепцију. А жена му, због силних затезања лица, мора да пере уши после сваког оброка.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here