commons.wikimedia/European Parliament
Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji kaže da je bitno da se u Crnoj Gori nađe mirno i evropsko rešenje kada je reč o slobodi veroispovesti.

– Mislim da država ne može da funkcioniše bez poštovanja slobode religije – poručio je Varhelji.

Tokom debate u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, poslanik iz redova francuskog Nacionalnog fronta Tieri Marin, pitao je komesara za proširenje o ”napadima na slobodu religije u Crnoj Gori”.

– To je trenutno problem, ali i problem koji se ponavlja. Bio sam u poseti Crnoj Gori kada je kriza eskalirala i pokušao sam da posredujem između države i crkve u nalaženju rešanja prihvatljivog za sve – rekao je Varhelji.

Evropski komesar navodi da je svestan da je prilikom poslednjeg incidenta crkva, uprkos merama za zaustavljanje Covid-19, održala službu što je država ”sankcionisala” hapšenjem sveštenika.

– Pozivam crkvu da poštuje mere uvedene za zaštitu od koronavirusa jer radi se i o bezbednosti i životu vernika. Istovremno, pozivam vlasti u zemlji da i tokom Kovid-19 krize obezbede slobodu veroispovesti – poručio je Varhelji.

Komesar Varhelji kaže da će nastaviti svoj angažman u pokušaju da smiri situaciju i nađe evropsko rešenje za odnose države i crkve u Crnoj Gori.

On se tokom posete Podgorici početkom februara sastao sa predstavnicima crnogorskih vlasti i sa mitropolitom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohijem.

– Svet vas posmatra. Ovo je važno pitanje i ja bih sve ohrabrio na dijalog i nalaženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo svima – poručio je tada Oliver Varhelji.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime