commons.wikimedia/European Parliament
Oliver Varhelji

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji poručio je da će sa video konferencijskog samita EU – Zapadni Balkan, biti upućen jasan signal da EU želi da investira u šest zemalja regiona, prenosi Zeri.

Varhelji je, u intervjuu za Dojče Vele, izrazio nadu da će se, posle izbora u Srbiji, koji su zakazani za 21. jun, nastaviti i pregovori između Srbije i Kosova.

– Nadam se da ćemo tada ubrzo moći da počnemo da radimo na rešenju. “Zelene staze” otvorene za slobodno kretanje robe i kamiona duž Unije takođe su otvorene duž regiona Zapadnog Balkana. Ovo je vrlo pozitivan signal. Uliva nadu da će rešiti najnovije probleme između Srbije i Kosova – rekao je Varhelji.

On je naglasio da EU nije u konkurenciji sa SAD, kada je u pitanju rešavanja spora između Beograda i Prištine.

– Vidite, ovo nije trka. Mnogo je važniji problem od pitanja ko će postići uspešan dogovor. Važno je pronaći rešenje. Mi smo strateški partneri Sjedinjenih Američkih Država u ovom regionu. Moramo da radimo zajedno. Što se mene tiče, više sam nego voljan da dam svoj doprinos i nastaviću da doprinosim koliko mogu – zaključio je Varhelji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here