EPA
Oliver Varhelji

Svi sporazumi potpisani u okviru dijaloga Beograda i Prištine moraju se sprovesti, uključujući i one iz 2013. i 2015. o ZSO, izjavio je Oliver Varhelji.

– Svrha posete nije da podsećamo, već obe strane moraju da sprovedu dogovore koji su potpisani, uključujući i one iz 2013. i 2015. godine o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom – naglasio je je danas evropski komesar za proširenje nakon sastanka sa predsednicom prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Evropski komesar se sastao i sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prištinskim glavnim pregovaračem u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem.

Osmanijeva je, međutim, u obraćanju medijima, govorila samo o posvećenosti prištinskih vlasti evropskim integracijama.

– Prijava za članstvo u EU je još jedna potvrda toga da Kosovo svakodnevno jača vladavinu prava u koordinaciji za EU. Kosovo nastavlja da stoji uz svoje saveznike u zaštiti demokratije, a Kosovo će još bliže biti Evropskoj uniji liberalizacijom viza koja počinje 1. januara sledeće godine – rekla je Osmani.

Varhelji je, istim povodom, rekao da iz Prištine uvek stižu poruke privrženosti Evropskoj uniji.

– Iz Prištine uvek dolazi jasna poruka, a to je da su oni veoma posvećeni približavanju Evropskoj uniji. Pokazali ste posvećenost i podršku uvođenjem sankcija Rusiji. Pozivamo prištinsku vladu da nastavi posvećenost ka unapređenju pravosudnog sistema u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala – rekao je on.

Varhelji je, takođe, ocenio da je Kosovo strateško mesto i za privlačenje biznisa, te da se za to moraju stvoriti povoljni uslovi.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here