Varivo ili piće: ovo možda niste znali o čaju?

0
Pixabay

“Ekstaza – to je šoljica čaja i kocka šećera u ustima!” pisao je ruski pesnik Aleksandar Puškin. “Ljubav i skandal najbolji su zaslađivači čaja” smatrao je Puškinov američki kolega, pisac Henri Filding.

Ukoliko ste pomislili da je kafa – pored vode – najomiljenije piće stanovnika naše planete, prevarili ste se. Čaj je ipak na prvom mestu. Pivo – na drugom! Od 1995. godine, čaj je zvanično piće američke države Južna Karolina.

Statistika pokazuje da se po glavi stanovnika u Irskoj i Libiji popije najviše čaja, gotovo tri šoljice dnevno. Slično je u Kataru, Iraku, Kuvajtu… Velika Britanija je na šestom mestu sa 2,2 šoljice dnevno po glavi stanovnika.

Sredinom 19. veka, američki “Harpers magazin” (osnovan 1850. godine) doneo je članak sledeće sadržine:

“Jedna gospođa koja živi u unutrašnjosti naše zemlje na selu, dobila je od prijateljice iz grada pola kilograma indijskog čaja. Ona je čitavu količinu obarila i servirala za večeru, kao varivo. Vodu je, naravno, proslula!”

U šolji od dva decilitara, ukoliko se kesica crnog čaja ostavi da stoji u vrućoj vodi, ima 10 do 35 miligrama kofeina. Ukoliko čaj ostane u šolji tri minuta, postotak kofeina povećava se na 20 do 45 miligrama.

Kad smo već kod filter kesica za čaj, njih je izumeo Njujorčanin Tomas Saliven, 1904. Godine. Kesice od hartije napravio je kako bi uzroke različitih čajeva poslao na adrese svojih mušterija i na taj način ušteteo. Ranije je čaj pakovao u metalne kutije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here