EPA
Kosovska policija (Foto: Arhiva)

Nema naznaka da bi specijalne jedinice kosovske policije mogle da se povuku sa severa pokrajine, a čini se da je i varnica dovoljna pa da situacija eskalira do neslućenih razmera. Ovako se ukratko može opisati aktuelna, krajnje napeta situacija na severu Kosova, gde od petka posebne snage kosovske policije pod opsadom drže zgrade opština u isključivo srpskim sredinama Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Zastrašivanje dece

Oni su u Zvečanu bez povoda napali narod koji je dignutih ruku želeo da iskaže nezadovoljstvo, a demonstracija sile je završena pred TV kamerama koje su snimile skidanje srpskih trobojki i postavljanje zastava tzv. Kosova. Istovremeno, u nedelju su zauzeli i Tehničku školu u Zvečanu, o čemu su izvestili monasi iz Visokih Dečana putem svog tviter naloga.

– Ovo je arogantan prikaz sile ispred jedne srednje škole. Da li i decu treba zastrašiti dugim cevima. Slika kosovske “demokratije”.

I dok su SAD, EU i Kvinta osudili nasilni upad u opštine na severu Kosova, Aljbin Kurti tvrdi da ima podršku međunarodne zajednice i da “posao ide dobro”, a samoproglašeni gradonačelnik Zvečana Ljuljzim Hetemi planira da u ponedeljak “dođe na posao”. Zbog novonastale situacije Vojska Srbija je i dalje u najvišem stepenu borbene gotovosti, a Srpska lista poziva Beograd da prekine dijalog sa Prištinom dok se kosovski specijalci i gradonačelnici ne povuku. Mada je na severu Kosova trenutno mirno, vojni analitičari upozoravaju da im se čini da je to “zatišje pred buru”. Na ovo ukazuje i vojno-politički komentator Ljuban Karan.

Provociranje sukoba

– Dovoljna je varnica da se pređe u oružani sukob. Prištinske vlasti su prešle naše “crvene linije” i ponašaju se kao da su velika sila kojoj se sve može, pa otvoreno ignorišu pozive na smirivanje tenzija. Jasno je da povlačeći poteze koji su im unapred bili zabranjeni to čine zato što im je neko dao “zeleno svetlo”, a zna i koji je krajnji cilj takvih odluka. Najpre, to je svesna namera da se tihi egzodus Srba pretvori u nešto mnogo vidljivije u pravi egzodus. Zatim i da se Srbija uvuče u zamku da reaguje kako bi zaštitila svoj narod, jer bi to značilo automatski da uđe u sukob sa Kforom i NATO – kaže Karan.

Odluka o ulasku srpske vojske na prostor KiM bi, kako je naveo, morala da bude ekstremno promišljen i racionalan potez.

-Uveren sam da se u tom slučaju naše oružane snage ne bi zaustavile samo na severu, već bi došle do granica Srbije garantovane našim Ustavom i Rezolucijom 1244 – poručio je vojno-politički analitičar.

Privid mira

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ističe da je situacija na Kosmetu u nedelju bila “prividno mirna”.

– Ona može da eksplodira svakog trenutka, pošto je napetost maksimalna, posebno među Srbima koji su ugroženi poslednjim terorističkim aktima režima Aljbina Kurtija – ocenio je Vučević i dodao da Srbija očekuje odlučniju akciju Kfora u zaštiti Srba na Kosovu.

Važno je, kako je rekao, da Srbi na miran način iskažu protivljenje onome što im se dešava, posebno u četiri opštine na severu, a da ne dođe do dalje eskalacije.

– Kurti radi na tome da etnički očisti KiM od Srba i to mu je glavna agenda. Ovo je vid pritiska na Srbe na KiM kojima se poručuje da ne mogu ostati na severu – rekao je Vučević i naveo da je cilj da Srbija bude uvučena u sukob, gde bi bila prikazana kao agresor, pa treba biti politički mudar, obazriv i odbraniti Srbe na KiM.

Osvrćući se na izjavu šefa diplomatije Ivice Dačića da se Vojska Srbije ne sprema da interveniše na KiM, već da bude u pripravnosti “za sve scenarije”, Vučević je rekao da Srbija neće dozvoliti da neko pređe crvene linije, odnosno neće dozvoliti da se ponove “Oluja”, “Bljesak” ili 17. mart 2004.

Sukob preko posrednika

Ljuban Karan smatra da je zauzimanje tri opštine na severu planski tempirano u vreme održavanja velike vojne vežbe NATO.

– I u sastavu Kfora, ali i među zemljama učesnicama te vojne vežbe su mnoge države, koje nam nisu naklonjene, a neke od njih čak i priželjkuju nove sukobe i to bi onda značilo da se na tlu Balkana započne neka vrsta proksi rata u kome bi učestvovalo više zemalja iz okruženja. Zato je neozbiljno od političkog i vojnog vrha Srbije tražiti da donosi ishitrene odluke, posebno kada je reč o ulasku naše vojske na prostor KiM.

Borbena gotovost

Zbog novonastale situacije tokom vikenda je u Beogradu zasedao Savet za nacionalnu bezbednost. U saopštenju sa sastanka se kaže da je oružane snage ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti zbog “brutalne primene sile Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na KiM”. Navedeno je i da su dogovorene sve “neophodne bezbednosne aktivnosti u cilju snaženja odbrambenih kapaciteta Srbije”.