pixabay.com

Evropska unija snosi deo odgovornosti za visoke cene gasa i struje u Evropi, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

– Rusija i Brisel su odgovorni za veoma visoke cene energenata i gasa – rekao je Moravjecki za televiziju „TVN24“.

Premijer je pomenuo gasovod „Severni tok 2“ u kontekstu elementa „gasne ucene“ i tražio od Brisela da „odgovori“ na nju.

– Mi u Evropi, u čitavoj EU, moramo jasno da odgovorimo na takvu ucenu. Moramo da odgovorimo odlučnom politikom u kratkoročnoj perspektivi, kao i razvojem gasne i energetske infrastrukture, dugoročno posmatrano – ocenio je on.

Moskva je više puta pozivala da se prekine sa politizacijom situacije, podsećajući da je projekat „Severni tok 2“ koristan ne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju.

Podsetimo, prema podacima sa londonske berze ICE, cena gasa u Evropi prvi put u istoriji dostigla je 21. decembra čak 2.150 dolara za hiljadu kubnih metara.

Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a zatim je na berzi 6. oktobra zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Zatim je usledio pad – cene su se manjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Međutim, od 12. novembra ponovo je počeo nagli rast. Za pet trgovačkih dana procenjena cena je skočila za 25 odsto i premašila 1.120 dolara 18. novembra. Povod za novi skok je bila vest o obustavljanju sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here