Vaša podrška nama znači više od života

0

Ubogi siromasi Tomislav i Stanislavka Pešić, iz udaljenog, neprohodnog planinskog zaseoka Anđelinkovci na Bareliću
 

Pomoć smo im uručili neposredno pre nego što je u našu zemlju stigao poplavni talas, koji je mnogima onemogućio da stignu do određenih destinacija, a da ne govorimo o uništenoj imovini i borbi za goli opstanak.

 

Do kuće Pešića dolazi se od centralnog sela Barelića peške ili terenskim vozilom, tri kilometra zemljanim i krividuvim putem.

 

Bog vam stostruko vratio: Tomislav Pešić

Prethodne majske kiše raskaljale su put, pa je bilo nemoguće stići do njih. Zato smo se sa Pešićima, koji su vičniji savladavanju takvih puteva, susreli u Bareliću, gde smo im predali novačani dar, u dinarskoj protivvrednosti, kome su se silno obradovali. Pre svega, zato što bar neki period neće brinuti o namirnicama i lekovima.

– Mnogo hvala toj plemenitoj ženi. Kažete da je iz Australije i da je mnogo daleko. Šta je tera da nam pomaže – ne znamo. Bog je jedan, on sve gleda i vidi, neka pomogne svakom prema zaslugama, a Gordani stostruko vratio dobrim. Zahvaljujući njenoj podršci imaćemo za brašno i hleb, pa ako nešto ostane biće i za lekove. Bolest ne bira, napada nas sa sve strane. Eto, vid mi je skroz propao. Na levo više ništa ne vidim, jedva se i krećem. Izdaje me snaga, a imam 59 godina. Nisam star, ali težak sirotinjski život će da sahrani i mene i suprugu Stanislavku. Nema boljke koja nas nije spopala. Stanislavka je propala kao i ja. Jedva se drži i stalno kuka kako je boli glava. Kad ima lekova popije, a kad nema pati – priča Tomislav i dodaje:

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

– Nemamo stoke, ni petla da zakukuriče pred ulaznim vratima i najavi novi dan. Sa suprugom Stanislavkom i ćerkom Jelenom živim u dve sobe koje samo što ne padnu jer prokišnjavaju. Ko da ih popravi? Nema zdrave muške ruke! Druga ćerka Stanka je otišla i živi negde u Vranju. I ćerka Jelena zna da ode, ali kad dođe gleda nas i tada nam je lakše. Muke naše, ne dao Bog nikome!

Nemaju nikakvog prihoda. Dok je bio zdrav, Tomislav je radio sve i svašta. Koliko da prežive, nikakav luksuz.

– Sada posadimo ispred kuće malo krompira, beremo divlje zelje, kiseljak, sremuš, koprive, šipurke, trnjine, šumsko voće… Nekad nam neko donese kilogram-dva brašna, pa imamo za hleb. Štedimo na svaki gram. Nemam nikakvu socijalnu pomoć. Imam zemlju i šumu iznad kuće, u planini, pa smo valjda po državnom zakonu bogati. Po ljudskom, krivi smo što smo živi – kaže na rastanku Tomislav.

Vratiće se svojoj čatmari sa dve sobice. U jednoj svi sede preko dana, ručavaju i večeravaju, ako ima šta. Dva stara kreveta, drvene stolice i jedan tronožac, niski drveni sto i stari šporet je sve što od pokućstva imaju. Pod im je zemljan, često poprskan vodom, da se ne bi dizala prašina. Zidovi crni, popucali, nikad okrečeni. To su uslovi u kojima ovi siromasi provode dane, uslovi nedostojni bilo kog čoveka.
 

Bolest najveća muka

– Stanislavka ništa čuje. Kada hoću da popričam sa njom, moram da joj da priđem blizu, kako bi me gledala u usta i razumela. To je njen način sporazumevanja. Kreće se pomoću drvenog štapa. Na temenu ima veliku otvorenu ranu. Čas je zaleči nekom mašću, čas joj se opet pojavi. Nemamo para za lekara u Vranju. Zato ode u ambulantu na Bareliću, pa šta joj prepišu. Ako ima para plati doplatu, ako ne džaba recepti. Ne plaćaju nam osiguranje preko poljoprivrede već više od deset godina – razočarano će Tomislav Pešić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here