Vasiljkoviću bi moglo da se sudi i u Srbiji

0

"Kada je u pitanju Dragan Vasiljković treba da pođemo od dve pretpostavke. Jedna je da se on nalazi u Srbiji i u tom slučaju bi na osnovu sporazuma o ustupanju dokaza koji imamo sa Hrvatskom naše tužilaštvo moglo da ga procesuira", izjavio je Vekarić.

 

Bruno Vekarić
 

Prema njegovim rečima, hrvatsko tužilaštvo bi nam ustupilo dokaze i mi bismo na osnovu toga mogli da formiramo predmet ukoliko ustanovimo, naravno, da ima dovoljno dokaza da se kapetan Dragan ovde procesuira.

Prema informacijama iz Australije, Vasiljković ili Daniel Sneden je australijski državljanin i bivši pripadnik australijske rezervne vojske, koga Hrvatska tereti za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima i civilima 1991. i 1993. godine, a nestao je 30. marta, posle odluke australijskog Vrhovnog suda o njegovom izručenju Hrvatskoj.
Hrvatska je pre četiri godine zatražila njegovo izručenje da bi mu se sudilo za ratne zločine, ali je Vasiljković taj zahtev osporavao do zadnje instance, posle čije odluke je nestao.

Drugo pitanje je kako bi on uopšte mogao da se nađe u Srbiji pošto je za njim raspisana crvena poternica, zbog koje bi, prema najnovijoj praksi, morao da bude priveden istražnom sudiji čim bi sleteo na aerodrom, naveo je Vekarić.

On je objasnio da je do skoro postojala praksa da policajci na granici puštaju lica za kojima su raspisane poternice ukoliko ih srpsko pravosuđe ne tereti ni za jedno krivično delo, kao što je to sada slučaj sa Vasiljkovićem.

”Međutim, nova praksa, koja je pre svega uvedena na inicijativu tužioca Miljka Radisavljevića radi efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala, nalaže da kada se na aerodromu ili granici pojavi lice za kojim je raspisana crvena poternica, da se ono odmah privede istražnom sudiji na saslušanje”, ukazao je Vekarić.

"Možemo da pretpostavimo da bi i kapetan Dragan u ovom slučaju bio priveden istražnom sudiji, tako da ja još uvek mislim da on nije u Srbiji, kako se špekuliše", naglasio je zamenik tužioca za ratne zločine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here