pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju vojno-tehničke pomoći Tajvanu, u vrednosti od 108 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Tajvan je zatražio najnoviju pomoć, koja uključuje rezervne delove i one potrebne za remont tenkova i borbenih vozila, kao i tehničku i logističku podršku vlade SAD i dobavljača, navodi se u saopštenju američke vojske, prenosi Rojters.

„Predložena prodaja će doprineti održavanju vozila primaoca, malokalibarskog oružja, sistema borbenog naoružanja i artikala za logističku podršku, povećavajući njegovu sposobnost da se suoči sa trenutnim i budućim pretnjama“, saopštila je Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane.

Obaveštenje Stejt departmenta ne ukazuje da je ugovor potpisan ili da su pregovori završeni, ali ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da se očekuje da će dogovor „stupiti na snagu“ u roku od mesec dana, prenosi Rojters.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji smatra svojom teritorijom, stavila pod kontrolu, a iz Tajpeja se konstantno žale na pojačani vojni pritisak Pekinga u pokušaju da ga natera da prihvati njegov suverenitet.

SAD nemaju zvanične diplomatske odnose sa Tajpejom, ali imaju zakon kojim se Vašington obavezao da obezbedi Tajvanu sredstva za odbranu, a administracija predsednika Džozefa Bajdena obećala je da će pojačati angažman sa ostrvom, navodi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here