EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da ne misli da će Sjedinjene Američke Države (SAD) požuriti da povuku hiljade svojih vojnika iz Nemačke.

On je rekao da Vašington nije doneo konačnu odluku o tome kada će se i kako to dogoditi.

Američki predsednik Donald Tramp naredio je veliko smanjenje američkih trupa u Nemačkoj, sa oko 34.000 na 25.000 vojnika, iako su to kritikovali članovi njegove sopstvene stranke smatrajući da je to “poklon Rusiji” i pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti.

– Amerika je jasno stavila do znanja da nije donela konačnu odluku o tome kako i kada – rekao je Stoltenberg novinarima uoči video-sastanka ministara odbrane Alijanse, na kome će se diskutovati i o tom pitanju.

Stoltenberg je rekao da je razgovarao sa Trampom o tom potezu, ali da je u kontaktu i sa Nemačkom.

– Ono što je za mene važno jeste da održavamo odbranu i da održavamo čvrstu vezu između Severne Amerike i Evrope – rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je Vašington poslednjih godina povećao vojno prisustvo u Evropi i da evropski saveznici troše više na odbranu.

Tramp je juče napao Nemačku da ne plaća dovoljno za svoju odbranu, nazivajući tu dugogodišnju saveznicu u NATO “delinkventom”, jer nije postigla cilj koji su postavile sve članice Alijanse 2014. godine – da troše najmanje dva odsto bruto nacionalnog proizvoda na odbranu do 2024. godine.

Stoltenberg nije hteo da komentariše da li Trampova najava o povlačenju američkih trupa iz Nemačke ima veze sa predstojećim izborima u novembru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here