pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da razmatra alternativne opcije naoružanja nakon što su ga SAD obavestile da će odložiti dogovorenu isporuku artiljerijskog sistema zbog „prepune“ proizvodne linije.

Vašington je prošle godine odobrio Tajvanu potencijalnu prodaju 40 artiljerijskih sistema srednjih samohodnih haubica M109A6 kalibra 155mm u vrednosti do 750 miliona dolara, a tajvanski mediji su naveli da bi isporuka trebala da bude realizovana do 2023. godine, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane u Tajpeju je saopštilo da su ga SAD obavestile da će isporuka biti realizovana najranije 2026. godine.

Kako se navodi u saopštenu, Tajvan, kao alternativu, razmatra kupovinu drugih preciznih i dalekometnih sistema naoružanja, uključujući raketne bacače na kamionima koje proizvodi kompanija „Lokid Martin“ pod nazivom HIMARS.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, preduzima program vojne modernizacije kako bi poboljšao svoje sposobnosti da se odbrani od eventualnog kineskog napada, uključujući i precizno oružje poput projektila, prenosi Tanjug.

Američka prodaja oružja Tajvanu uvek izaziva zabrinutost Kine i povećava tenzije između Pekinga i Vašingtona, jer Kina smatra Tajvan svojim najvažnijim i najosetljivijim teritorijalnim pitanjem, podseća britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here