Pixabay.com

SAD će donirati 200 respiratora Moskvi kroz vojni transport vojske SAD, počevši od naredne nedelje, kao pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa.

U vladinoj komunikaciji, koju je dobio Glas Amerike, navedeno je da će prvih 50 respiratora proizvedenih u Kaliforniji u sredu biti spremno za isporuku hirurškom centru u Moskvi. Ostatak od 150 respiratora biće spreman za isporuku do 26. maja.

Vlada SAD donira 100 odsto cene respiratora, njihovih komponenti za izradu i troškova isprouke, za koje zvaničnici kažu da u zbiru iznose oko 4,7 miliona dolara.

Avion vojske SAD transportovaće respiratore, što je procenjeno kao “najbolja opcija”, s obzirom na ekstremno ograničene komercijalne letove.

Zvaničnici naglašavaju u komunikaciji da su respiratori namenjeni građanima Rusije i da nisu signal partnerstva sa ruskom vojskom.

“Nema saradnje između SAD i ruske vojske, budući da je ona zabranjena kroz Zakon o nacionalnoj odbrani”, navedeno je u komunikaciji.

Rusija je po broju zaraženih korona virusom druga u svetu, sa više od 272.000 slučajeva. Najviše zaraženih imaju SAD.

Prošle nedelje, predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio je Trampovu ponudu za obezbeđivanje respiratora tokom telefonskog razgovora dva lidera, saopštila je Bela kuća.

Rusija je u sredu suspendovala upotrebu nekih respiratora Aventa-M, ruske proizvodnje, nakon fatalnih požara u Moksvi i Sankt Peterburgu, koje su, prema izveštajima, izazvali ti uređaji.

1 COMMENT

  1. da sam ja u vlasti ja te aspiratore nebi upotrebio a ni otpakivao jer calo mozes verovati nekom ko ti u lice preti tvom nestanku

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here