EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Rusija „može i treba“ da poveća isporuke gasa u Evropu iznad ugovorene količine, kako bi se sprečila energetsku krizu na kontinentu u slučaju hladne zime, izjavio je predstavnik Stejt departmenta za energetsku bezbednost Amos Hohštejn.

Hohštejn je pozvao Nemačku da jasno stavi do znanja Rusiji da pre marta naredne godine ne može biti pušten u rad „Severni tok 2“ i da treba da iskoristi postojeće rute za povećanje isporuka, uključujući gasno-transportni sistem Ukrajine.

– Jedini dobavljač koji može da promeni situaciju na evropskom energetskom tržištu ove zime je Rusija. Oni mogu da povećaju proizvodnju, oni to treba da urade. Oni treba da vrše isporuke preko postojećih gasovoda – rekao je Hohštejn na brifingu.

– Ako Rusija ima gas za Severni tok 2, znači ima količine i za gasno-transportni sistem Ukrajine, za druge rute. Treba da ih iskoriste – dodao je on.

Diplomata je ponovio da SAD ne menjaju negativan odnos prema „Severnom toku 2“, ali su prešli sa pokušaja da spreče njegovu izgradnju na nivelisanje negativnih posledica njegove eksploatacije.

Hohštejn predviđa da Evropa može da se suoči sa nedostatkom energenata ove zime, ako bude hladnija nego obično, a cene na gorivo porastu.

Na pitanje, da li će SAD pomoći Evropi sa isporukama tečnog prirodnog gasa, on je odgovorio da američke kompanije imaju dovoljno zaliha tog goriva, ali da vlasti zemlje nemaju pravo da im diktiraju pravce izvoza.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here