Tanjug/AP
Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma

SAD veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i “nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog” koji vodi EU, poručio je neimenovani portparol Stejt departmenta u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

On je tako odgovorio na pitanje da pojasni da li je administracija SAD promenila stav u odnosu na moratorijum koji je deo sporazuma iz 2020. godine, odnosno kako gleda na zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope, posle kojeg je Srbija najavila nastavak kampanje za povlačenje priznanja, i da li želi da vidi primenu ostalih delova sporazuma.

Portparol američkog Stejt departmenta naveo je da je za donošenje odluke o članstvu u ovim programima i organizacijama potrebna saglasnost i odobrenje tih institucija i njihovih država članica.

“Kosovo i Srbiju” nazvao je “suverenim zemljama” koje, kako je rekao, imaju pravo da same određuju svoje spoljnopolitičke prioritete.

Priština je 12. maja podnela zahtev za clanstvo u Savetu Evrope, a ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković juče je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je predsedniku Aleksandru Vučiću danas predao note četiri države koje su povukle priznanje Kosova.

4 COMMENTS

  1. Svi srpski politicari koriste Kosovo samo za svoju promociju. Do sada nista nisu resili. Ostao je status quo kojim masu obecanjima ali ne i resenjima. Idealno za srpske takozvane borce protiv kosovske nezavisnosti. Ali ne i za ostvarenje srpskog Kosmeta.

  2. Kakva glupava i zlonamerna izjava SFRJ.Djindjic je ubijen zbog Kosova.Kosovo otima Amerika i Engleska.Borba za Kosovo mora biti stlan mudra i istrajna a onda kada nestanu NATO otimaci inda polako treba tamo da udje srpska cizma i da se oslobodi sveta srpska zemlja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here