K. Marković

“Oprostimo jedni drugima, pomirimo se jedni s drugima, zagrlimo jedni druge i hodajmo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo”, čulo se u nedelju posle Vaskršnje liturgije u hramu Svetog arhiđakona Stefana u melburnškom Kizborou, tokom čitanja poslanice Njegove svetosti, Patrijarha srpskog Irneja.

Nedeljnom liturgijom u ispunjenom hramu obležen je Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Službu su zajedno vodili starešina hrama Miodrag Lončar i Dejan Milošević uz sasluženje penzionisanog prote Čedomira Videkanića.

– Isus je radi ljudi pretrpeo stradanje i krst i zato uoči Vaskrsa najpre se sećamo njegovih dela koja se odnose na spasenje svih ljudi, a to su stradanje i smrt na krstu. Prošavši kroz to, on je pobedio smrt svojim vaskrsnućem – poručili su sveštenici okupljenim vernicima, uz napomenu da je Vaskrs praznik koji svedoči i poručuje da dobro uvek pobeđuje.

Vaskrsu su se i ove godine najviša radovala deca, koja su se negujući lepe običaje, takmičila u crkvenoj porti farbanim jajima. Sveštenici su vernicima čestitali praznik uz reči “Hristos vaskrse” i podelili obojena jaja. Slavlje je nastavljeno kasnije u crkvenoj sali gde je za sve parhohijane održana vaskršnja zabava na koju je ulaz bio besplatan.

Izvor:
K. Marković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here