D. Timarac

U pravoslavnim crkvama širom Australije i Novoga Zelanda, kao i u domovima vernika, prošlog vikenda je nakon tihovanja svečano proslavljen najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Pravoslavni vernici ga slave razmenjujući pozdrave Hristos vaskrese – Vaistinu vaskrese.

Proslava Vaskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima i nastavljena svečanim jutarnjim liturgijama, na kojima se uz molitvu i čitanje Jevandjelja objavljena najveća radost pravoslavnog sveta da je Hrist vasrsnuo i da je smrt pobeđena.

Nakon dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti su se oglasila zvona. Označavanjem Vaskrsnjeg slavlja, prestaje Veliki post a prvi zalogaji su vaskršnja jaja – simbol obnavljanja prirode, a znače radost onima koji ih daju i onih koji ih primaju.

Mnoštvo vernika se slilo u Kabramatu, redovi su bili podugački da se zapale sveće a spontano se stvorio i špalir onih koji su hteli da dočekaju episkopa Siluana ispred hrama.

Svečanu Vaskršnju liturgiju u hramu Svetog Georgija u Kabramati načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo episkop Siluan, uz sasluženje starešine hrama, prote Djure Djurdjevića i Nikole Bilića i podđakona Veljka Mrakica i đakona Petra Mrakića i čteceva koji su pripomagali u punom hramu razdraganog naroda. Pristigli su vernici iz svih delova Sidneja u koje su se raselili a po tradiciji se vole okupiti u Kabramati baš o najvećim hrišćanskim praznicima.

Posle Liturgije poslanicu srpskog patrijarha, Njegove Svetosti Irineja, pročitao je starešina hrama, prota Djuro, a u svojoj vaskršnjoj besedi episkop Siluan je rekao:

– Praznik vaskrsenja jeste praznik pobede smisla nad besmislom. Praznik vaskrsenja je praznik pokreta. Praznik Hristove pobede nad besmislom, koje je zavladalo kada se čovek okrenuo od Boga. Praznik vaskrsenja je signal da je čovek stvoren za besmrtni i večni život. Smrt nema konačnu reč nad čovečanskom prirodom. Neka ta radost bude najveća snaga svih nas pojedinačno, kao i naših porodica i naše zajednice na ovom kontinentu. Neka ta radost ne bude zatvorena samo u okviru naše crkve. Neka se blagovesti i ovome svetu i okruženju, a blagovetit ćemo je upravo ako živimo životom vaskrsenja. Tako ćemo odoleti svim iskušenjima i svemu onome što navaljuje na nas kao narod u ovom današnjem vremenu. Neka Gospod Hristos blagoslovi sav naš narod i neka svima nama podari da živimo žvot njegovom silom blagosloven ida koračmo ka carstvu Njegovom kao pristaništu večnom.

Deca privukla pažnju

Kako je ko prilazio tako se prostor u delu gde su se odlagala jaja za osvećenje smanjivao. Posebnu pažnju su privukla deca koja su pokazala da su pravilno instruisana o ponašanju u hramu, kako prilazeći ikonama i njihovom celivanju, tako i mirnom i pobožnom stajanju i čekanju na pričešće.

Izvor:
D. Timarac - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here