Vesti
Večernja litugija na Veliki petak u Crkvi svetog arhiđjakona Stefana u Kizborou

Jučerašnjem obeležavanju pravoslavnog Vaskrsa, na koji se u srpskim hramovima širom Australije okupilo mnoštvo ljudi, održane su svete liturgije na Veliki petak i Veliku subotu, dane hrišćanske žalosti.

U svim crkvama Mitropolije australijsko-novozelandske službama je prisustvovao takođe veliki broj vernika, a posebno je ispunjena bila Crkva svetog arhiđakona Stefana u Kizborou, gde je Večernje sa iznošenjem plaštanice služio Njegovo preosveštenstvo episkop Siluan.

Plaštanica se iznosi u toku pojanja stihovnjih stihira na večernjem bogosluženju na Veliki petak i polaže se uvek zajedno s Jevanđeljem na sredinu hrama, na poseban sto koji predstavlja Hristov grob. Plaštanica je platno sa izvezenim ili naslikanim Hristovim telom, neposredno posle skidanja sa Krsta.

Crkva Svetog Luke u Liverpulu

Na plaštanici se nalazi i predstava skidanja sa Krsta i polaganja u grob, kao i predstava Bogorodice, Josifa, Nikodima i evanđeliste Jovana.

Vladiki Siluanu su tokom liturgije sasluživali sveštenici hrama u Kizborou, otac Aleksandar i otac Dejan, kao i arhimandrit Petar Radulović. Narednog dana, na Veliku subotu, kada se obeležava uspomena na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad, episkop Siluan je u jutarnjim satima služio svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi svete Petke u Rokbenku, a pred ponoć i Vaskršnje jutrenje u Crkvi svete Trojice u Bransviku.

Episkop Siluan iznosi plaštanicu

Velika subota je dan koji se provodi u molitvi i tišini, a drugi nazivi za ovaj dan, kao što su Strasna subota, Crvena subota i Dugačka subota, podsećaju na duge Hristove muka na raspeću. Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje Uskrs – najradosniji hrišćanski praznik i vreme velike radosti za vernike širom sveta.

Litija na Veliki petak u Crkvi Svetog Nikole u Blektaunu

Po nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice okupilo se tokom ova dva dana u gotovo svakom hramu širom Petog kontinenta. Izuzetno posećene bile su crkve u Kizborou i Grinzborou (Melburn), zatim u sidnejskoj Lazarici, te u hramovima u Liverpulu, Blektaunu, Kabramati, Flemingtonu, kao i u crkvama u brizbejnskim naseljima Vulungaba i Vajkol.
Ispunjene su bile i Crkva svetog Save u Vudvilu (Adelajd), kao i hramovi u Pertu, Kanberi i Njukaslu.

Crkva Svetog Nikole u Vulungabi (Brizbejn)

Utisak je da su doba pandemije i raznih ograničenja u proteklih godinu dana doprinele da se naš narod još više približi svojoj veri i crkvi, te su i bogosluženja bila sve posećenija poslednjih meseci, a naročito u danima uoči Vaskrsa.

Vernici su ispunili Crkvu Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou

Vladika danas u Vodongi

Vladika Siluan je juče, na Vaskrs, služio liturgiju u Crkvi svete Trojice u Bransviku. Ovom službom je završena i njegova kanonska poseta Melburnu i episkop se uputio ka Vodongi, gradiću na granici Viktorije i Novog Južnog Velsa, gde će danas od 10 sati ujutro služiti na Vaskršnji ponedeljak u Crkvi svetih Petra i Pavla.
Episkop će po povratku u Sidnej, na Vaskršnji utorak, služiti liturgiju u Crkvi svetog kneza Lazara u Aleksandriji.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime