Vaskršnje radosti malih Afrikanaca

0

"Najviše dobrotom i nesebičnim trudom našeg parohijanina Dobrivoja Stanisavljevića i uz pomoć ostalih parohijana, naša Crkveno-školska opština u Johanesburgu je prikupila je vaskršnjih poklona za siromašne đake škole sveti Atanasije u Tembisi" , saopštio je otac Jovanović.

O ovoj školi duhovno brine lokalni pravoslavni sveštenik otac Johanes (Rakumako) kome pomaže Misionarski Odbor pravoslavne mitropolije (koja je u sastavu Aleksandrijske patrijaršije), a čiji član je i arhimandrit Pantelejmon.

 

Oca Pantelejmona i njegove pomoćnike, Natašu i Pola, pesmom su dočekali svi đaci, nastavnici i otac Johanes, a zatim su se svi pomolili Bogu za napredak škole, zdravlje i spasenje nastavnika i đaka.

 

 

Naglasivši da je poseta pre svega znak bratske hrišćanske ljubavi, Jovanović je poručio da srpska crkveno-školska opština želi da doprinese i pomogne plemenitu misiju obrazovanja dece u siromašnom predgrađu Johanesburga.

"Kada se dobro obrazovanje spoji sa hrišćanskim življenjem, tada nećemo morati da brinemo za budućnost te dece ni za budućnost našeg društva koje je danas u krizi", poručio je otac Pantelejmon.

 

Posle završene svečanosti i predaje Vaskršnjih poklona đacima, nastavnici i sveštenstvo su održali sastanak o unapređivanju saradnje. Otac Pantelejmon je predložio da se jednom ili dva puta mesečno ocu Johanesu pridruži još nekoliko sveštenika koji će posećivati školu i učiti đake i nastavnike pravoslavnoj veri.

 

Takođe je ponudio da se u srpskoj parohiji u junu mesecu organizuje jedan seminar, a pre toga i jednodnevna ekskurzija za đake koji bi posetili srpski pravoslavni hram Svetog apostola Tome u Johanesburgu.

 

Sam prilaz školi, školsko dvorište i pogled na učionice ostavljaju mučan utisak i svedoče o teškim uslovima za život i rad koji vladaju u siromašnom naselju Tembisa. Utoliko je radost dece i iskreno prijateljstvo i zahvalnost ovih ljudi značajnija i veća, a nas koji živimo u daleko boljim životnim uslovima opominje da je najvažnije od svega da budemo ljudi, kaže arhimandrit Pantelejmon.
Otac Johanes je zajedno sa sestrom Anastasijom, u ime svih prisutnih, izrazio najdublju zahvalnost ocu Pantelejmonu i srpskom narodu što misle na ovu hrišćansku školu i đake koji pohađaju nastavu. Arhimandrit Pantelejmon se zahvalio svima koji svojim trudom i radom u teškim uslovima doprinose postojanju škole i poručio da su Vaskršnji pokloni samo mali doprinos u tom pravcu i da se deca obraduju i osete radost Vaskršenja Hristovog.

 

Vlasnica škole Anastasija (Berta) Mocvane je krštena prošle godine sa još četrdesetoro đaka i roditelja. Svake nedelje se služe bogosluženja u improvizovanoj kapeli (učionici), a otac Johanes je, sa blagoslovom mitropolita Serafima, preuzeo od oca Pantelejmona da svaki dan svim đacima predaje časove pravoslavne veronauke.

 

Ove godine se planiraju još češće posete članova Misionarskog Odbora školi u Tembisi i ostalim mestima gde se drže časovi veronauke i gde pravoslavni sveštenici služe službe Božije. Namera je da se ostvari kontinuitet u bogosluženjima i organizovanjima raznih predavanja i seminara sa ciljem da se novokršteni učvrste u pravoslavnoj veri, zainteresovani svetom verom da se pripreme za krštenje, a oni najrevnosniji da se uključe u širenje Pravoslavne misije u Južnoj Africi i okolnim afričkim državama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here