Vatikan brani papu od seksualnih skandala

0

Nije bio obavešten da je svešteniku, seksualnom prestupniku, bilo dozvoljeno da radi sa vernicima: Papa Benedikt XVII
 

Iz Svete stolice su oštro kritikovane sugestije da je papa Benedikt učestvovao u odluci da svešteniku osumnjičenom za seksualno zlostavljanje dece u njegovoj diocezi u Nemačkoj bude ranih 1980-ih dozvoljen rad na drugom mestu.

 

Nemački papa je tada bio nadbiskup dioceza Minhen i Frajzing pod imenom Jozef Racinger. Minhenska dioceza je objavila da je papa učestvovao u odluci da dotični sveštenik bude podvrgnut psihoterapiji u drugom okrugu, ali da nije znao da mu je bilo dozvoljeno da nastavi sveštenički rad s vernicima, prenela je britanska medijska kuća Bi-Bi-Si (BBC).

 

Za 9 godina – 3.000 optužbi za pedofiliju

Pravosuđe Vatikana razmotrilo je od 2001. do 2010. godine oko 3.000 optužbi protiv sveštenika za pedofiliju počinjenu u proteklih 50 godina, saopšteno je danas u Vatikanu.

 

"U 60 odsto slučajeva bilo je reči o pedofiliji, odnosno o fizičkoj privlačnosti adolescenata istog pola. U 30 odsto slučajeva bilo je reči o heteroseksualnim odnosima, a u 10 odsto o pravoj pedofiliji, odnosno o fizičkoj privlačnosti prema dečacima", izjavio je predstavnik sudstva Kongregacije zadužene za doktrinu vere, monsinjor Čarls Skikluna za list Avenire.

 

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Skikluna je rekao da je u proteklih devet godina oko 300 sveštenika umešano u slučajeve pedofilije. Prema njegovim rečima, najveći broj slučajeva zabeležen je u SAD.

 

Inače, brat neobaveštenog pape, Georg Recinger, i sam je nedavno priznao da je sedamdesetih godina prošlog veka s vremena na vreme kažnjavao šamarima dečake koji su pevali u jednom horu, čiji je on bio upravnik.

 

Predstavnik Vatikana, otac Federiko Lombardi kritikovao je, kako je rekao, agresivne pokušaje da papa bude doveden u vezu s ovim slučajem. Poglavar nemačke katoličke crkve sastao se u petak sa papom i ponudio izvinjenje žrtvama seksualnog zlostavljanja.

 

Na ove kritike, sablazan, nevericu i poricanje Vatikana, mogu se nadovezati i novinarski izveštaji u kojima se otvoreno govori o podršci Svete stolice nacistima, ustašama i pokatoličavanju nekatolika u Drugom svetskom ratu – što je takođe bilo poricano u poslednjih 60-ak godina

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here