EPA/Alberto Pizzoli
Papa Franja

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je predsednika američke konferencije katoličkih biskupa, nadbiskupa iz Los Anđelesa Hosea Oracija Gomeza da pokaže solidarnost i podršku učesnicima protesta u SAD, izazvanih smrću Džordža Flojda, prenosi portal „Katolik Njujork“.

Nadbiskup Gomez obratio se biskupiji sa pismom u kome je preneo poziv pape Franja da „izrazi svoje molitve i bliskost Crkve sa narodom u SAD u ovom trenutku nemira“, kao i zahvalnost katoličkog poglavara za „pastirski ton Crkve u odgovorima na demonstracije širom zemlje nakon Flojdove smrti“.

Nakon toga u medijima se pojavio apel katoličkog biskupa iz Vašingtona Viltona Gregorija, u kome je, kršeći građanska prava, tražio od sveštenika da se pridruže „protestima protiv rasizma“ u parku Lafajet (Vašington) i kod Bele kuće 8. juna.

Portal „Čurč militant“ ističe da je pravi cilj „protesta protiv rasizma“ pokušaj da se „stvori utisak da katoličko sveštenstvo želi da svrgne Trampa“.

Podsetimo, u protestima protiv američkih vlasti u Bruklinu 3. juna 2020. godine učestvovao je i nadbiskup Elpidofor, što su kritikovali vernici Američke nadbiskupije.

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti pokrenuti su krajem maja u Americi zbog ubistva Džordža Flojda. Protesti su se proširili i na gradove širom sveta, a na mnogima je prethodnih dana došlo do nereda i sukoba sa policijom. Džordž Flojd će danas biti sahranjen u Hjustonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here